Nemocnice se připravují na nápor covidových pacientů

Události: Nemocnice reagují na růst počtu nakažených covidem (zdroj: ČT24)

Počty nakažených koronavirem stoupají. Podle dat ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek testy odhalily 3670 nových případů a 1467 reinfekcí, což je více než před týdnem. Zvyšuje se ale i počet testovaných osob. Nemocnice se připravují na nápor. Některé omezují návštěvy a otevírají nové covidové jednotky.

Na liberecké klinice EUC chtěli v září úplně zrušit odběrové místo. Lidé nechodili. Nyní jich jsou desítky denně. Velká část nakažených ale na PCR test vůbec nepřijde. „Nemůžeme to srovnávat s těmi předcházejícími obdobími, protože se zcela změnila taktika toho, jak se testuje,“ podotýká vedoucí epidemioložka Krajské nemocnice Liberec Jana Prattingerová.

Že ale nakažených přibývá, je nyní znát nejen v odběrových centrech, ale i na lůžkových odděleních nemocnic. „Covidová situace se v posledních dnech výrazně zhoršila. Uvolňujeme lůžka kožního oddělení. Očekáváme, že na infekčním oddělení může během víkendu vyrůst počet pacientů na třicet až pětatřicet osob,“ přiblížil generální ředitel liberecké krajské nemocnice Richard Lukáš. Zařízení už zakázalo návštěvy na oddělení následné péče.

Na vzrůstající počet pacientů zareagovala také jablonecká nemocnice. „Zákaz návštěv jsme vyhlásili proto, že stoupá nemocnost, a to jak u veřejnosti, tak u našich pacientů i u personálu,“ sdělil ředitel Nemocnice Jablonec nad Nisou Vít Němeček.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je podle mluvčího Jakuba Sochora aktuálně hospitalizováno na pět desítek pacientů s koronavirem. Na začátku září jich přitom bylo dvacet. „Zajímavé je, že aktuálně je nárůst reprezentován věkovou skupinou starších osob nad 64 let,“ podotkla mluvčí královéhradecké hygieny Veronika Krejčí.