S víkendem skončí veškerá covidová opatření pro příjezd do Česka ze zahraničí

Od soboty přestanou platit veškerá protikoronavirová opatření pro příjezd do Česka po předchozím pobytu v zahraničí. Vyplývá to také z dokumentu o zrušení opatření resortu zdravotnictví.

„S účinností od 9. 4. vzhledem k aktuální situaci šíření viru SARS-CoV-2 v České republice a ve světě a jeho dopadům byla všechna ochranná opatření zrušena, tak jak se děje postupně i v dalších evropských zemích,“ konstatoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Při návratu ze zahraničí už nebude nutné vyplňovat příjezdový formulář či předkládat doklad o negativním testu na koronavirus, prodělání onemocnění nebo o absolvování očkování. Nadále se však doporučuje ověřit si podmínky cesty přímo u přepravce hromadné dopravy.

V polovině března ministerstvo zrušilo omezení pro příjezd ze zemí EU a dalších evropských států. Zároveň poté zveřejnilo seznam některých mimoevropských zemí, ze kterých mohli přijet za nastavených epidemiologických podmínek všichni lidé. Od soboty tedy bude vstup na území Česka umožněn všem bez omezení.

Epidemie covidu v Česku zpomaluje už zhruba dva měsíce. V nemocnicích je s koronavirem 1539 pacientů, o 300 méně než před týdnem. Počet lidí v těžkém stavu se snížil o deset na 92. Ve čtvrtek přibylo 4982 potvrzených případů covidu-19. Je to letos poprvé, kde je ve všední den nárůst nižší než pět tisíc. Laboratoře odhalily také 913 podezření na opakovanou nákazu, v mezitýdenním srovnání o čtvrtinu méně. Dál ale klesá i zájem o testování.