EU varuje před nákupem neschváleného Sputniku V, Babišovi by stačil souhlas českých úřadů

Události ČT: Diskuse kolem ruské vakcíny Sputnik V (zdroj: ČT24)

Ruská vakcína Sputnik V budí vášnivé diskuse v členských státech Evropské unie. Očkovací látka nemá v rámci sedmadvacítky registraci a Rusko o ni ani nepožádalo. Přesto už Maďarsko a Slovensko vakcínu nakoupily. O dodávku látky požádal Moskvu i český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby české úřady látku uznaly. Ministerstvo zdravotnictví ale zatím o výjimce nejedná.

Název Sputnik V jasně odkazuje k vesmírnému souboji Východu se Západem z dob studené války. Podle Evropské unie tak jde jen o pokračování minulých politických zápasů.

Dodávky ruské vakcíny už kromě Maďarska míří nově také na Slovensko, kde její nákup vyvolal rozkol ve vládní koalici. Ministr zahraničí Ivan Korčok z menší koaliční strany mluví o politizaci a o tom, že se vakcína stala nástrojem hybridní války.

„Ta samotná vakcína ne, ale způsob jejího nabízení a distribuce je nástrojem propagandy,“ komentoval Korčokovo vyjádření v Horizontu ČT24 exnáměstek ministerstva zahraničí Jiří Schneider.

„A pokud propaganda je součástí toho, čemu se říká hybridní válka, tak s tím lze souhlasit. Vidíme, že ten humbuk, ten politický cirkus kolem věci, která by měla být věcí odborného posouzení, ten z toho dělá záležitost propagandy. Pan ministr Korčok má pravdu,“ dodal Schneider.

Výrobce Sputniku V o registraci v EU dosud nepožádal

Také EU před nákupem Sputniku V varuje. Každá členská země sice může na svém území na svou odpovědnost schválit jakoukoli vakcínu, Unie ale země vyzývá, aby používaly jen bezpečné látky, tedy ty, které schválí Evropská léková agentura (EMA). Výrobce Sputniku V přitom takovou žádost v EU ještě ani nepodal.

„Stále se divíme, proč Rusko teoreticky nabízí miliony a miliony dávek, aniž by dostatečně pokročilo v očkování svých vlastních lidí,“ naráží předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na skutečnost, za kterou analytici vidí snahu Moskvy využít potlačení pandemie k rozšíření ruské sféry vlivu. 

S ruskou vakcínou by mohla být spojena i další komplikace. Evropská komise chystá celoevropský očkovací certifikát, tedy jakýsi speciální pas, který umožní již naočkovaným volně cestovat. Tuto možnost by ale pas poskytl jen lidem očkovaným vakcínami, které schválila EMA. Ti, kteří by dostali Sputnik V, budou bráni, jako by očkováni nebyli vůbec.

Exnáměstek ministra zahraničí Schneider: Důvěra členských států v mechanismy EU je velmi křehká (zdroj: ČT24)

Babiš chce Sputnik V i bez certifikace EMA

V Česku jsou zatím registrované jsou tři vakcíny, a to od výrobců Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Premiér Andrej Babiš chce apelovat na české úřady, aby Sputnik V uznaly i bez evropské certifikace.

Vakcíny proti covidu-19 použitelné pro občany Unie je podle platné legislativy možné registrovat jen centralizovaně. Výjimku jakékoliv z nich ale může udělit ministerstvo zdravotnictví. „Lze pouze případně povolit distribuci, výdej a používání v Česku neregistrovaného léčivého přípravku,“ dodala mluvčí úřadu Barbora Peterová. 

Resort zdravotnictví ale o výjimce nejedná. Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) dlouhodobě podmiňuje použití Sputniku V schválením Evropskou lékovou agenturou EMA. Prezident Miloš Zeman už přitom uvedl, že o ruskou vakcínu Moskvu požádal.

Část opozice: Bez schválení EMA by se vakcína neměla používat

Podle části sněmovní opozice ale nemá stát látku bez certifikace používat. „Oni (ruští výrobci) o to (registraci v EU) dokonce ani nepožádali, asi vědí dobře proč. Tak není možné, abychom látku nasadili do tak rizikové situace, jako je boj s covidem jako takovým,“ podotýká místopředseda zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS). 

„Vláda není schopna do konce června splnit vakcinační plán. Pokud neodebereme další vakcíny od jiných států a dodavatelů, které tady budeme registrovat, tak nejsme schopni splnit ani zářijový termín,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Nejvyšší ústavní činitelé včetně prezidenta po své společné schůzce před týdnem vyzdvihli evropský schvalovací proces. Vědecky ověřené informace o bezpečnosti a účinnosti vakcín mají podle nich zvýšit důvěru a také proočkovanost.