Slovenské úřady zatím neoznámily detaily o kontrole Sputniku V. Šéf diplomacie mluví o politizaci

Slovenské úřady zatím neoznámily podrobnosti o chystané kontrole ruské vakcíny Sputnik V, kterou budou moci lékaři používat při očkování proti covidu-19 a která nebyla dosud registrována unijní lékovou agenturou EMA. Vyplývá to z vyjádření tamního ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministerstvo pouze ohlásilo kontrolu šarže. Použití Sputniku V působí napětí ve slovenské vládní koalici. Ministr zahraničí Ivan Korčok (SaS) prohlásil, že vakcína se stala nástrojem hybridní války. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyjádření ministra odmítl.

První zásilku Sputniku V dostalo Slovensko v pondělí. „Ve spolupráci se státním ústavem pro kontrolu léčiv se prověří šarže a následně se oznámí, kdy očkování oficiálně začne. Zájemci o očkování vakcínou budou potvrzovat, že vědí, že jde o vakcínu bez schválení v evropské lékové agentuře,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Podle ministerstva stejně jako u jiných neregistrovaných léčiv, jejichž použití je povoleno na ministerskou výjimku, i v případě Sputniku V plnou odpovědnost za jeho použití ponese lékař. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí v pondělí řekl, že očkování Sputnikem V začne na Slovensku nejdříve za dva týdny. Z členských zemí EU ruskou vakcínu už dříve začalo používat Maďarsko.

Slovenský SÚKL doporučuje registrované vakcíny

Mluvčí slovenského SÚKL Magdaléna Jurkemíková v souvislosti se Sputnikem V řekla, že ústav komunikuje s ministerstvem zdravotnictví. SÚKL, jehož šéfka už dříve doporučila používat při očkování proti covidu-19 pouze registrované vakcíny, v únoru uvedl, že by měl být požádán o stanovisko k bezpečnosti, účinnosti a kvalitě ruské vakcíny.

To by znamenalo, že úřad bude vyžadovat od výrobce Sputniku V stejné informace, které jsou potřebné pro řádnou registraci vakcíny. Vzhledem k tomu, že výrobce sídlí mimo Evropskou unii, vykonat by se u něj měla inspekce.

Podle SÚKL je síť expertů vybudována na úrovni EU a EMA a registraci na evropské úrovni ústav označil za nejvhodnější postup. Výrobce Sputniku V podle dostupných informací zatím nepožádal EMA o schválení vakcíny pro použití na území EU.

Ministr Korčok: Sputnik V se stal nástrojem hybridní války

Právě skutečnost, že výrobce dosud nepožádal o registraci očkovací látky v EU, způsobilo podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka politizaci vakcíny. „Je zjevné, že tato vakcína už není jen vakcínou, je to nástroj hybridní války. Tento politický nástroj nás rozděluje doma, rozděluje nás v zahraničí. Prostřednictvím tohoto nástroje se vykresluje EU jako něco, co selhává,“ uvedl Korčok.

Podle Korčoka se politická debata vede jen o Sputniku V, a nikoliv o ostatních vakcínách. „Pokud by to byla jen vakcína, bylo by snahou výrobce vakcíny dostat se na trh a být v poctivé konkurenci na trhu,“ řekl ministr o Sputniku V. 

Šéf slovenské diplomacie, který byl do vlády nominován menší koaliční stranou Sloboda a solidarita, také zopakoval svou kritiku premiéra Igora Matoviče (OĽaNO) za to, že se předseda vlády v pondělí zúčastnil dovozu ruské vakcíny na letiště v Košicích.

Korčok uvedl, že u již používaných vakcín Slovensko čekalo na jejich registraci unijní lékovou agenturou EMA. Naproti tomu Sputniku V slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí již udělil výjimku na využití v zemi i bez její registrace v EU. Matovič nákup ruské vakcíny obhajoval nedostatkem očkovacích látek v zemi.

Matovič: Je to zbytečná politizace

Premiér Matovič vyjádření Korčoka odmítl. „Je to zbytečná politizace této otázky. Sputnik V je stejná vakcína jako ostatní. Konečně bychom mohli přestat přemýšlet nad tím, odkud tato vakcína pochází,“ řekl předseda vlády.

Matovičova vláda, která nastoupila do úřadu loni v březnu, ve svém programovém prohlášení zdůraznila význam členství země v EU a v NATO. Ministr Korčok chce od politických špiček země ujištění, že proevropské a proatlantické směřování země se v souvislosti s nákupem Sputniku V nemění. 

Kvůli Sputniku V opustil čtyřčlennou slovenskou vládní koalici jeden poslanec, vláda se ve sněmovně ale nadále může opírat až o ústavní většinu. Nejmenší vládní strana Za ľudí ale varovala, že selhání při řízení pandemie a v očkovací strategii, která odsunula očkování starších a nemocných lidí na pozdější období, představuje riziko rozpadu koalice. 

Český SÚKL: Zatím máme málo informací

Ruskou vakcínou se podle pondělního oznámení začal zabývat také český Státní ústav pro kontrolu léčiv. Podle své mluvčí má jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry.

Prezident Miloš Zeman požádal svého ruského kolegu Vladimira Putina o dodávky Sputniku V do Česka. Kreml v reakci ale uvedl, že nedokáže vyhovět všem žádostem o poskytnutí vakcíny, objem výroby to zatím neumožňuje.