Vibrující beruška čelí strachu. Bezbolestný odběr krve u dětí zavedli v Havířově

Bojovat s úzkostí z injekcí a kanyl pomáhají malým dětem v havířovské nemocnici. Zdravotníci testují metodu odvedení pozornosti v kombinaci se znecitlivujícím krémem a speciálním vibračním zařízením. Rodiče nový způsob vítají, zájem mají i v dalších nemocnicích.

Jehly a injekce mohou vzbuzovat u dětí obavy. Postavit se jim pomáhají zdravotníci nemocnice v Havířově, kam se se zlomeninou palce přišel léčit i osmiletý Jakub. Staniční sestra mu nejprve celý odběr krve popsala a místo na paži namazala znecitlivujícím krémem.

Za pár minut už pacienta odvedla k odběru, ten Jakub běžně nesnáší dobře. „Bolest samotná, když mluvíme o odběru, nebo napichování kanyly, tak ta není tak veliká. Ona potom roste se strachem a úzkostí po první zkušenosti,“ popsala vrchní sestra dětského oddělení Ivona Mikulenková.

Strach tlumí sestry pomocí buzzy zařízení, chladící podložky a znecitlivujícího krému
Zdroj: ČT24

Před samotným odběrem sestry odváděly pacientovu pozornost a na paži upevnily takzvané buzzy zařízení a chladicí polštář, které mají pozornost mozku od bolesti odvést prostřednictvím chladu a vibrací. Potom lékař mohl provést vpich. Jakub společně se sestrami napočítal do deseti a odběr byl u konce.

Potom potvrdil, že příště už se bát nebude. „Reakce rodičů jsou velmi pozitivní, protože většinou mají tu zkušenost, že prostě jdou k lékaři, děti se bojí, dva dospělí lidi ho často musí zalehnout, aby byl proveden odběr. Dítě je z takového postupu vyděšené víc než z čehokoli jiného,“ popsala Mikulenková.

Havířovskou nemocnici už kontaktovala další dětská oddělení napříč celou zemí, která chtějí metodu odvedení pozornosti aplikovat. Naplno ji využívají například lékařská zařízení ve Velké Británii nebo Dánsku.