Pratuři přijedou do rezervace u Jaroměře v lednu. Mají přilákat více lučních ptáků

Jalovice zpětně šlechtěného prapředka skotu domácího přijedou do ptačího parku u Jaroměře 17. ledna. Dva pratuři doplní stádo divokých koní v parku Josefovské louky. Společně budou vytvářet ideální podmínky pro hnízdění ohrožených druhů bahenního a lučního ptactva.

Původně plánovala Česká společnost ornitologická převoz praturů do parku Josefovské louky v prosinci. Nakonec se prapředci skotu domácího připojí k tamnímu stádu divokých koní až 17. ledna.

„Není to tak jednoduchý transport jako u divokých koní. Před samotným transportem se musí uspat, aby jim nezapadl jazyk, to může jen odborník. Vím jen o jednom, veterináři ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem,“ vysvětluje správce ptačího parku Břeněk Michálek.

„Zatím je to takto předběžně domluveno. Zvířata budou naložena do speciálního nákladního vozu ze zoologické zahrady na převoz sudokopytníků. Je uzpůsobený na zvířata téhle váhy a velikosti. Dvouletá zvířata už mají parametry dospělého zvířete,“ upřesňuje Dalibor Dostál, ředitel o. p. s. Česká krajina, která pratury z milovické rezervace poskytne.

Dvě jalovice měří 150 cm a váží mezi 600 až 750 kilogramy. Připojí se k devíti divokým koním, s nimiž v krajině nedotčené zemědělstvím kdysi pratuři žili.

Spásají a jejich trus láká hmyz, tím pomáhají ptákům

Exmoorští koně za dva roky na loukách vytvořili ideální podmínky pro hnízdění kriticky ohroženého vodouše rudonohého. Totéž ochránci přírody očekávají i od pratura.

„Skot obecně pro bahenní ptactvo vytváří nejlepší vegetační mozaiku, navíc je jeho trus poměrně lákavý pro různé druhy hmyzu, což opět rozšiřuje potravní nabídku pro luční ptáky, o které nám jde především,“ říká Michálek.

Pratur podle Michálka efektivně spásá rychle se rozrůstající vrbu, hloh nebo kopřivy. Ptactvu svědčí taky tím, jak vytváří rozbahněné pěšinky. „Luční ptáci potřebují obnažený povrch, ze kterého se dá snadno získat potrava, a starší trávy, ve kterých mohou ukrýt hnízdo. Uvidíme, jak budou fungovat v kombinaci s koňmi, kteří to také dělají velice dobře, ale jinak,“ doplňuje Michálek.

Pratur vyhynul v patnáctém století. Nizozemská nadace TaurOS Foundation ho ale zpětně šlechtí z dochovaných vzorků DNA. V Česku je zdrojové stádo v milovické rezervaci. Pratuři už jsou také v Zooparku Chomutov a v oboře Křišťanov na Prachaticku.

O případném rozšíření stáda v ptačím parku Josefovské louky se rozhodne až podle toho, jak se tamní experiment osvědčí.