Student Univerzity obrany, který zemřel při výcviku, neměl nabitou zbraň. Vyšetřování pokračuje

Student prvního ročníku Univerzity obrany v Brně (UNOB), který zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov, neměl při tragickém úrazu zbraň nabitou ostrou ani cvičnou municí. Mluvčí univerzity Vladimír Šidla v pondělí sdělil, že lze tedy vyloučit střelné zranění. Případ vyšetřuje Vojenská policie, která si vyžádala vypracování znaleckého posudku.

„Vyšetřování stále probíhá, ale už je jasné, že tragický úraz studenta 1. ročníku Univerzity obrany se stal při pěším přesunu se zbraněmi bez munice. Nedošlo tedy k žádnému výstřelu,“ uvedla univerzita na Facebooku.

Na případ z minulého týdne upozornily Seznam Zprávy, podle kterých se událost stala při běhu s puškou. Podle Šidly ale výstřel nenastal. „Při taktickém výcviku nebyla použita ani cvičná, ani ostrá munice, lze tedy vyloučit zranění v důsledku výstřelu ze střelné zbraně,“ řekl mluvčí univerzity bez dalších podrobností. 

Událost šetří Vojenská policie

Podle mluvčího je úmrtí studenta pro UNOB, její zaměstnance i studenty obrovská tragédie. „Nehoda mladého nadějného vojáka všechny silně zasáhla, zejména studenty 1. ročníku, kteří s ním prodělávali běžný vojenský výcvik. Vedení školy je v trvalém kontaktu s rodinou,“ uvedl Šidla.

Případem se zabývá Vojenská policie. „Policejní orgán Vojenské policie opatřuje potřebné doklady a nezbytná vysvětlení a vyžádal si od příslušných orgánů vypracování znaleckého posudku. Dozor nad zachováváním zákonnosti vykonává věcně a místně příslušné státní zastupitelství,“ uvedla mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková.

Server iDNES.cz uvedl, že při běhu se samopalem mladý muž zakopl a hlaveň zbraně se mu zapíchla do krku a čelisti. Následkům zranění i přes okamžitou pomoc instruktorů a lékařů podlehl v nemocnici. Mluvčí univerzity to označil za spekulaci s tím, že se událost teprve vyšetřuje.

Univerzita obrany připravuje budoucí vysokoškolské profesionály pro českou armádu. Vznikla v roce 2004 splynutím tří institucí – Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové jako výsledek reformy vojenského vysokého školství po restrukturalizaci ozbrojených sil. Má kolem šestnácti set studentů.