Kvůli bouřkám jsou bez elektřiny tisíce lidí, spadlé dráty zastavily provoz na D1

Celé Česko v pátek zasáhla silná vedra. Teploty se vyhouply hodně nad třicet stupňů Celsia, na řadě míst zaznamenaly meteorologické stanice druhý den po sobě teplotní rekordy. V některých krajích vyhlásili meteorologové odpoledne smogovou situaci, zároveň pro západní polovinu republiky až do sobotního brzkého rána platí výstraha před bouřkami. O víkendu se podle předpovědi ochladí. Dálnice D1 je kvůli spadlým drátům vysokého napětí na 15. kilometru u Prahy uzavřena.

Bouře v pátek večer připravily ve středních Čechách o dodávky elektřiny na 15 tisíc domácností, hlavně v okrese Praha-východ a Benešov. Na vysokém napětí je šest poruch, jedna z nich přerušila obousměrně provoz na dálnici D1 na 15. kilometru u Prahy. Policie na Twitteru informovala, že dráty na dopravní tepnu spadly kvůli silnému větru a dešti. Nikdo nebyl zraněn.

Policie později uvedla, že dálnice D1 bude kvůli spadlým drátům uzavřena minimálně do sobotních ranních hodin. K odklízení následků silné bouře bude totiž zapotřebí těžká technika, informovala. 

Zpravodaj ČT informoval krátce před půlnocí přímo z místa, že nejdříve musí dorazit technik společnosti ČEZ a opravit dráty právě za pomocí těžké techniky. Zmínil i to, že někteří řídiči kamionů zvolili menší objízdné trasy, tam se pak však vytvářely kolony a některá auta končila i v příkopech. Zpravodaj dodal, že někteří řidiči tak uvázli na těchto trasách i na několik hodin. 

První výraznější bouřka byla u Vimperku

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek po 17. hodině na Facebooku informoval, že první výraznější bouřka se objevila u jihočeského Vimperka. „Zatím je prakticky bez postupu. V jejím rámci je patrně možné očekávat přívalové srážky. Radarová měření rovněž naznačují, že by se v jejím rámci mohly vyskytnout i větší kroupy,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před bouřkami platí do sobotních 4:00 pro Prahu, celý Liberecký a Plzeňský kraj a části krajů Středočeského, Jihočeského, Karlovarského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů, nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině i kroupami,“ upřesnili.

Události: Česko zažilo extrémně horký den (zdroj: ČT24)

Meteorologové už dříve předpověděli, že v pátek bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu s nejvyššími teplotami mezi 32 až 36 stupni Celsia, výjimečně ještě o jeden stupeň vyššími. ČHMÚ proto proto vydal výstrahu před vysokými teplotami na celý pátek platnou pro celou Českou republiku. Vysoký stupeň nebezpečí se týká téměř celých Čech a také jihu Moravy.

Výstraha meteorologů před vysokými teplotami
Zdroj: ČHMÚ

Teplotní rekordy nakonec v pátek padly na zhruba polovině ze 160 stanic, které měří minimálně 30 let. Vůbec nejvyšší teplotu 37,7 stupně Celsia meteorologové naměřili v Borohrádku na Rychnovsku, tamní stanice ale měří jen tři roky. Nejvyšší nový rekord zaznamenali v Doksanech na Litoměřicku. Aktuálních 37,4 stupně Celsia tam překonalo dosavadní maximum 36,2 stupně z roku 1994. Na 37,3 stupně teplota vystoupala v plzeňském Bolevci.

Pozor na přehřátí organismu

Meteorologové upozorňují na riziko přehřátí a dehydratace. Doporučují proto více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Vedra ohrožují pacienty s nemocemi srdce a cév, ovlivňují výkon i zdravých lidí a v noci zase narušují jejich spánek. Kvůli vysokým teplotám mají nárůst příjmů nemocnice. Největší skupinu pacientů tvoří senioři. „Jedná se především o kolapsy spojené s přehřátím. Jsou to starší pacienti, kteří nedodržují pitný režim nebo malé děti,“ řekla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová.

Záchranná služba Karlovarského kraje má v meziročním srovnání o patnáct procent víc výjezdů. „To spektrum výjezdů je samozřejmě široké. Jedná se o nehody, úrazy i o zhoršení celkového stavu pacienta,“ řekl mluvčí ZZS Karlovarského kraje Radek Hes.

„Vysoké teploty snižují reakční čas a snižují mentální výkon,“ řekl zástupce přednosty neurologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Marek Baláž. Mozek si podle něj dokáže poradit s velkým rozpětím teplot. Zdravý člověk by neměl mít obavu, že by u něj mohlo dojít v důsledku horkého počasí k poškození mozku. Problém mohou mít senioři a malé děti. „Důležitý je dostatečný příjem tekutin, vhodné oblečení, nechodit ven po poledni, kdy je největší teplo,“ zopakoval pravidla Baláž.

Vliv horka na mozek (zdroj: ČT24)

Opatrně při koupání

V horkém počasí lidé víc vyhledávají pobyt u vody. I tady by měli být obezřetní. „Je potřeba dodržovat pravidla při hrátkách na vodních atrakcích. A pokud je člověk nemocný například epilepsií, měl by mít doprovod,“ upozorňuje mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Upozornila, že lidé by neměli skákat do vody na neznámých místech ani pít před koupáním alkohol.

„Záchranáři vyjíždějí k mladým lidem, ale i seniorům a dětem. Od začátku června do konce července máme dvě desítky případů tonutí. V pěti se nám bohužel životní funkce pacientů přes veškerou snahu nepodařilo obnovit,“ dodala Bothová.

V některých krajích je vyhlášena smogová situace

V Praze, středních Čechách, Ústeckém a Libereckém kraji byla odpoledne vyhlášená smogová situace, která souvisí s velmi vysokými teplotami vzduchu a intenzitou slunečního záření. „V 15:10 byla vyhlášená smogová situace z důvodu vysokých koncentrací přízemního ozonu, což souvisí zejména s aktuálními velmi vysokými teplotami vzduchu a vysokou intenzitou slunečního záření,“ uvedl ČHMÚ. 

Přízemní ozón vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Teploty v Česku několikátý den v řadě přesahují 30 stupňů Celsia, platí kvůli tomu i výstraha před vznikem požárů.

O víkendu se zhruba o deset stupňů ochladí. V sobotu mají být maxima kolem 26 stupňů. Zprvu by mělo být spíše zataženo s občasným deštěm. Přes den se ale začne vyjasňovat. V neděli sice může být oblačno, ale přeháňky už budou spíše ojedinělé. Stejné počasí předpovídají meteorologové i na začátek příštího týdne.