V Brně hořelo v ubytovně. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

V Brně-Štýřicích hořel byt v ubytovně, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Objekt musely opustit tři desítky lidí. Záchranáři ošetřili sedm lidí, z toho dva převezli do nemocnice, pět jich ponechali na místě.

Požár se rozhořel v Havlenově ulici krátce před 11:00, v 11:30 ohlásili hasiči lokalizaci, tedy že mají požár pod kontrolou. „Hořel byt v prvním patře, objekt byl silně zakouřený. Celkem muselo objekt opustit 33 lidí. V tuto chvíli je na místě vyšetřovatel,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška kolem 12:15. Příčina vzniku požáru ani škoda nejsou známy.

Z pohledu záchranné služby jde o mimořádnou událost prvního stupně, po dopravní nehodě u Hodonína ve středu už druhou. „Aktivovali jsme i velkokapacitní vůz Atego, který je určený přímo pro tyto události, kdy je více postižených osob. Máme tu celkem pět prostředků. Ošetřili jsme muže a ženu, kteří se nadýchali zplodin, k další péči jsme je transportovali do Nemocnice Milosrdných bratří. Dále jsme ošetřili pět lidí a ponechali jsme je na místě,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích. Třetí poplachový stupeň bývá vyhlašován například v momentě, kdy událost ohrožuje více než sto lidí, část obce nebo areál podniku, vlaky nebo několik chovů hospodářských zvířat. Vyhlašuje se také tehdy, když se k záchranným a likvidačním pracím využívají síly a prostředky z jiných krajů.