Kvůli sporům s provozovatelem nádraží nemůže dopravce United Buses na brněnskou Zvonařku

Kvůli sporům s provozovatelem nádraží nemůže dopravce United Buses na brněnskou Zvonařku (zdroj: ČT24)

Cestující společnosti United Buses nemohou využívat kryté zastávky autobusového nádraží Zvonařka. Její autobusy tam mají od tohoto týdne zákázaný vjezd kvůli dlouhodobým sporům s provozovatelem nádraží, kterým je ČSAD Brno Holding.

Po rekonstrukci se ze Zvonařky stal moderní dopravní terminál s novou odbavovací halou. Cestující společnosti United Buses ale musejí nastupovat i vystupovat vedle na ulici. Dopravce totiž odmítl s provozovatelem nádraží podepsat novou smlouvu, která je podle něj nevýhodná.

„Konkrétním důvodem je ustanovení v obchodních podmínkách, které dává provozovateli pravomoc po podpisu smlouvy její obsah jednostranně změnit. S tím se nemůžeme smířit už proto, že provozovatel nádraží, firma ČSAD Brno Holding, je vlastněná firmou Tourbous, což je náš přímý konkurent,“ vysvětlil manažer United Buses Josef Šelepa.

Tomu se ale provozovatel nádraží brání. „Předkládaná smlouva představuje tržní smluvní standard, jaký je běžně uzavírán i na ostatních autobusových nádražích. Smlouva a související všeobecné podmínky jsou zároveň v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedl ředitel ÚAN Zvonařka Jiří Večeřa.

Nezaplacené faktury

Spory mezi dopravcem a provozovatelem nádraží jsou dlouhodobé. Zákaz vjezdu platil pro společnost United Buses už loni v březnu. Důvodem měly být kromě nesouhlasu se smlouvou i nezaplacené faktury dopravce. Jejich výše k dnešnímu dni činí podle provozovatele nádraží téměř milion korun.

United Buses ale tuto výši rozporuje, mimo jiné proto, že v době rekonstrukce nádraží byly jeho autobusy přesunuty na okrajové, nevyhovující stanoviště. Dohoda mezi oběma stranami je tak zřejmě v nedohlednu. Cestující budou muset i dál využívat provizorní zastávku v Trnité ulici.