Stavba větrné elektrárny u Jívové rozděluje obyvatele obce. Spolek podal správní žalobu

Události v regionech - Stavba větrné elektrárny u Jívové rozděluje obyvatele obce (zdroj: ČT24)

U obce Jívová na rozhraní Olomouckého a Moravskoslezského kraje začne stavba větrného parku. Firma, která tam chce vztyčit pět větrných elektráren, už má stavební povolení. Proti záměru bojuje ekologický spolek i část místních. Radnice výstavbu podporuje.

Větrníky nad Jívovou by měly navázat na elektrárny točící se u sousedních Hraničných Petrovic. Stavbě podle úřadů nic nebrání, investor má po dvou letech platné stavební povolení. „Toto společné stavební povolení nabylo právní moci zpětně, jako kdyby nebyla podána odvolání, jelikož odvolání byla zamítnuta jako nepřípustná,“ vysvětlila vedoucí oddělení stavebního řádu Krajského úřadu Olomouckého kraje Hana Mazurová

Na první pohled není stavba ještě patrná, v polovině prosince začala položením kabeláže do výkopů. „Větrníky se budou stavět postupně, podle stavebního povolení je mají vystavět do tří let,“ řekl starosta Jívové Jan Pewner (Vše pro Jívovou).

Obec získá milion korun ročně

Obec vznik větrného parku dlouhodobě podporuje. „Pro obec to znamená jistý ekonomický přínos, hlavně se nám podařilo při jednáních navýšit rentu pro obec téměř o sto procent,“ poznamenal starosta. Jívová získá díky větrným elektrárnám do rozpočtu zhruba milion korun ročně.

Odpůrci parku ale upozorňují, že stavba začala v rozporu se zákonem. Krajský úřad podle nich stále nevypořádal odvolání Spolku Nízký Jeseník. „Oni vydali nějaký papír, kde odvolání spolku Nízký Jeseník překvalifikovali na odvolání fyzické osoby jako mě, který tam nikdy v tom řízení nevystupoval samostatně, a to jim zákon neumožňuje. Tím pádem cokoliv, co tam začali fyzicky dělat, je trestný čin,“ vysvětlil předseda Spolku Nízký Jeseník Josef Kapitán.

Kraj schválil změnu zásad územního rozvoje

Spolek se obrátil na ministerstvo pro místní rozvoj a žádá prohlášení rozhodnutí kraje za neplatné. Podává i správní žalobu.

Mezitím ale krajští zastupitelé dali v prosinci zelenou pořízení změny zásad územního rozvoje. Ty chrání svahy okolo Jívové jako velmi cenné a stavbu větrníků neumožňují zanést do nového územního plánu obce. „Zahájili jsme proces, kdy se k navrhované změně, kterou navrhuje obec Jívová, budou vyjadřovat dotčené orgány a odborníci, a teprve na základě těchto připomínek bude rozhodovat zastupitelstvo,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Šafařík (Spojenci). Jasno by mělo být zhruba za rok.