Kraj dá na multifunkční halu na brněnském výstavišti nejméně 200 milionů

Jihomoravský kraj přispěje na stavbu multifunkční haly v Brně na výstavišti nejméně 200 milionů korun. Krajští zastupitelé ve čtvrtek schválili memorandum mezi regionem a městem, které s tím počítá. Hala bude stát i s dalšími náklady, jako je například parkoviště, 3,3 miliardy korun. Nabídne 13 tisíc míst. Na financování by se měly podílet město, kraj a také stát. Memorandum už dříve schválilo i městské zastupitelstvo.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že kraj má ještě vyčleněných 100 milionů korun pro město na stavbu atletické haly u univerzitního kampusu. Město však neví, zda na ni získá dostatečnou podporu od státu. Když město atletickou halu stavět nebude, kraj dá vyčleněných 100 milionů ještě navíc na stavbu multifunkční haly.

Brno má pro multifunkční halu pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení. Začít stavět by se mohlo příští rok na jaře. Stavba potrvá dva roky. Objekt bude na výstavišti u pavilonu Z. Bude sloužit sportu, kultuře i společenským akcím. V hale má hrát například hokejová Kometa Brno.

Město usiluje o dotaci ve výši stovek milionů z Národní sportovní agentury, ale také o peníze z různých ministerstev. Na zbytek si chce vzít část úvěru město, část úvěru městská firma Arena Brno, část peněz by Brno chtělo získat i z Národního rozvojového fondu.