Pokácení staletých lip v Prostějově bylo podle krajského úřadu legální

Pokácené lípy v Prostějově (zdroj: ČT24)

Vedení Prostějova nechalo staleté lípy v České ulici pokácet legálně. Rozhodl o tom Krajský úřad Olomouckého kraje. Opozice si ale stojí za tím, že to bylo nezákonné. Poslala proto žádost o přezkoumání případu na ministerstvo životního prostředí.

Po staletých lípách zbyly v prostějovské České ulici jen pařezy. I po dvou měsících od pokácení na nich zůstávají sklenice se svíčkami. „Snad stejně jako každý Prostějovan myslím, že to bylo jako blesk z čistého nebe. Nikdo netušil, že by se něco takového mohlo stát,“ řekla opoziční zastupitelka Prostějova Hana Naiclerová.

K pokácení stromů podle Hany Naiclerové neexistovaly žádné závažné důvody. Město Prostějov to ale s vydaným povolením vidí jinak. „Podle posudku, který má k dispozici odbor životního prostředí, byly stromy na konci své životnosti,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Gáborová.

I přesto se Hana Naiclerová obrátila na krajský úřad, aby celý případ přezkoumal. Ten však přezkumné řízení ani nezahájil. Zjistil totiž, že rozhodnutí o povolení kácení dřevin bylo podle právních předpisů naprosto v pořádku. „Podle našeho zjištění magistrát postupoval zcela dle běžné praxe. Kácení dřevin bylo povoleno ze závažných důvodů, jejichž existenci pro povolení kácení zákon vyžaduje,“ sdělil vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Olomouckého kraje Josef Veselský.

S tím se ale prostějovská zastupitelka nesmířila. O projednání celého případu požádala tentokrát ministerstvo životního prostředí.