Brněnská nemocnice zahájila odběry krve přímo ve firmách. Potřebuje hlavně prvodárce

Zdravotníci z Fakultní nemocnice v Brně poprvé odebírali krev lidem přímo ve firmě. S touto nabídkou přišlo transfúzní oddělení proto, že ochota lidí darovat krev je aktuálně narušená obavou z návštěvy nemocnice v době epidemie. Bez dostatečného počtu dárců se ale zdravotnické zařízení neobejde. Nemocnice se proto rozhodla vyjíždět na odběry do terénu.

V brněnské firmě Renomia se přihlásilo k dárcovství 28 zaměstnanců, z toho 24 prvodárců. Pracovníci na místo přivezli dvě odběrová křesla. Odběrový tým tvoří tři sestry, lékařka a sanitářka.

„Výjezdní odběry nemají v České republice velkou tradici zejména z toho důvodu, že síť odběrových míst je velmi hustá a možnost darovat krev je lidem obecně dostupná. Zcela jiná je situace v USA a v dalších zemích, kde je tento způsob odběrů krve běžný,“ poznamenala primářka transfuzního a tkáňového oddělení Hana Lejdarová. Podle ní ale světová pandemie vnesla do života společnosti nové skutečnosti, kterým je potřeba se přizpůsobit.

„Ochota lidí darovat krev je nyní mnohdy narušena obavou z návštěvy nemocnice v době pandemie. Krevní transfuze jsou ale stále zapotřebí. Koronavirus ostatní nemoci a operace v poslední době upozadil, ale rozhodně nevymýtil,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Firmy zájem o odběry mají

Podle primářky Lejdarové současná situace nenahrává prvodárcům, kteří se rozhodli odsunout dárcovství na pozdější dobu. „Nemocnice ale krev nutně potřebují, proto jsme se rozhodli vyjít zejména velkým a středním organizacím vstříc a nabídnout z pohledu dárce krve pohodlnější a časově méně náročnou formu odběru přímo v zaměstnání. Pro začátek plánujeme přibližně dva takové výjezdní odběry do měsíce, zájem ze strany firem v Brně je,“ řekla.

Dárce krve hledá i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Dárců chodí méně s ohledem na pandemii i špatné počasí. Nakupujeme stále téměř sedmdesát procent toho, co spotřebujeme. Ročně je to asi za dvacet milionů,“ uvedla mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská. Odběrové centrum funguje v nemocnici přes rok.