Krev musí do karantény, nemocnice jí tak mají málo. Dárci se kvůli strachu z koronaviru nehrnou

Krve je v Česku málo, musí do karantény (zdroj: ČT24)

Zdravotníci v Česku hlásí velký nedostatek krve, například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně chybí hlavně dárci s krevní skupinou A- a 0-. Nemocnice teď vyzývá dárce k odběru i přes internet. Zdravotníci tvrdí, že lidé se v době šíření koronaviru bojí chodit do nemocnic.

Někteří dárci mají obavy ze šíření nemoci COVID-19, ti odvážnější se ale současnou situací odradit nenechali. „Je to určité riziko, ale jsem mladá a mám dobrou imunitu,“ řekla Sylvie Šimková, která se rozhodla darovat krev poprvé v životě. 

Pro odběry krve nyní platí trochu přísnější pravidla, než za běžných okolností. Dárci kromě vyplnění dotazníku musí projít i měřením teploty. Pokud je vše v pořádku, následuje odběr, laboranti poté z odebrané krve oddělí plazmu, červené krvinky a případně i krevní destičky. 

Podle primářky krevní banky a odběrového centra ve svatoanenské nemocnici Jarmily Celerové používají lékaři při odběru krve speciállní filtr. „Ten sníží počet leukocytů, protože je tam možnost přežívání nějakých infekčních partikulí,“ uvedla. Takto upravená krev pak míří do lednic, ve kterých je momentálně mnohem více místa.

Čtrnáctidenní karanténa platí i pro krev

V brněnské nemocnici aktuálně chybí zejména krevní skupina A- a 0-. Standardní doba expirace odebrané krve je 42 dní, nyní však musí jít krev do karantény na čtrnáct dní a až poté ji mohou zdravotníci použít. V lednici tak dva týdny leží krev, která by jinak mohla zachránit život téměř okamžitě. 

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně spotřebuje každý rok zhruba devět a půl tisíce transfúzních dávek. Od vlastních dárců mají krve však jenom pár procent. Nemocnice hledá nové dárce i na internetu, lidé se mohou objednat přímo na webových stránkách odběrového centra