Senior si chtěl přilepšit k důchodu prodejem nelegálních cigaret. Může strávit až tři roky ve vězení

Policisté obvinili seniora z Ostravy z prodeje nelegálního kuřiva. Našli u něj 150 tisíc cigaret, dalších téměř 50 tisíc kusů už stihl podle kriminalistů prodat. Muž se přiznal. Řekl, že si tak přilepšoval k důchodu. Pokud by všechny zabavené cigarety dostal na trh, stát by na spotřební dani přišel o více než půl milionu korun.

Do hledáčku policie se dostal čtyřiašedesátiletý muž před několika měsíci. Cigarety bez platné nálepky a potřebných dokladů podle kriminalistů nakupoval od března. Zboží pak skladoval v rodinném domě v Ostravě. Dodavatele kuřiva policisté ještě neznají.

K distribuci dalším odběratelům měl muž podle policistů připraveno v součtu téměř 200 tisíc cigaret, čímž by zkrátil spotřební daň ke škodě České republiky o víc než půl milionu korun.

„Kriminalisté zajistili nákladní vozidlo, kterým měl muž zboží vozit, a při domovních prohlídkách zajistili část zboží uloženého v objemných krabicích. Dalších 46 tisíc cigaret však bylo již prodáno,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Kriminalisté muže obvinili ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Ve vězení by mohl strávit až tři roky.

„Dosud netrestaný obviněný muž s policisty spolupracuje,“ dodala Štětínská.