V noci ze čtvrtka na pátek se uzavře tunel Blanka, dostane lepší technické vybavení

Tunelový komplex Blanka v Praze se zcela uzavře ve čtvrtek ve 23 hodin, řidiči jím znovu budou moci projet v pátek ráno. Důvodem uzávěry je podle pražské Technické správy komunikací přechod na modernější technologické vybavení. Tunel, který nedávno oslavil pět let od svého otevření, dostane novou videodetekci.

„Z důvodu přechodu na modernější technologické vybavení (videodetekce) tunelů bude probíhat úplná noční uzávěra Tunelového komplexu Blanka od 29.10.2020 od 23:00 hod. do 30.10.2020 do 05:00 hod,“ avizovala Technická správa komunikací na svých webových stránkách.

Objízdná trasa v době uzavírky tunelu povede ulicemi Patočkova, Milady Horákové, Veletržní, Dukelských Hrdinů, U Výstaviště, Partyzánská a Trojský most.

Tunel se pro řidiče poprvé otevřel 19. září 2015. Stavět se začal už v roce 2007. Je označován za nejdelší městský tunel v Evropě, na druhé místo odsunul tunel v Madridu.

Celá stavba zahrnuje tři tunelové úseky mezi křižovatkou Malovanka u severního portálu Strahovského tunelu a křižovatkou Troja u nového Trojského mostu přes Vltavu. Prvním z nich je Brusnický tunel, dlouhý 1,4 kilometru, následují kilometr dlouhý Dejvický tunel a zhruba 3,1 kilometru dlouhý Bubenečský tunel. Celková délka komplexu dosahuje zhruba 5,5 kilometru.

Každý den tunely projedou desítky tisíc aut. Nejvytíženější Dejvický tunel využívá 94 tisíc aut denně. Tunelový komplex poutal mimo jiné pozornost zpožďováním výstavby, problémy na stavbě a především výrazně vyššími náklady proti původním předpokladům.

Kontroverze vyvolal i po spuštění do provozu. V okolí vjezdů a výjezdů se totiž téměř každý den začaly tvořit dlouhé kolony. Hovoří se také o nutnosti přestavět některé vjezdy, především na Malovance, protože jsou pro městské prostředí výrazně předimenzované.