Cyklisty v Brně už nebudou počítat jednou za dva roky brigádníci, ale průběžně kamery

Sčítání cyklistů v Brně (zdroj: ČT24)

Brno bude mít detailní přehled o počtech cyklistů i pěších na cyklostezkách. Od července by měl být v ostrém provozu elektronický sčítací systém. Dosud muselo město při plánování změn spoléhat jen na data z ručního sčítání, které prováděly Brněnské komunikace jednou za dva roky.

Cyklostezkou, která vede po nábřeží Svratky, projedou denně zhruba dvě tisícovky cyklistů, o víkendech je jich ještě víc. Nový systém bude on-line počítat každý jejich průjezd. A ukáže to i na informačním panelu.

„Získáme ucelený pohled do tohoto způsobu dopravy, ne jak tomu bylo dřív, kdy jsme měli ta data jen z určitého dne nebo určitého ročního období,“ slibuje si od změny mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Šestnáct kamer snímá provoz na třinácti místech ve městě. Programátoři museli počítač naučit rozeznat pěší od lidí na kolech. „Je to na základě podobnosti naučeného modelu. Museli jsme pořídit snímky stovky až tisíce objektů, a na základě podobnosti je to systém schopný detekovat,“ popsal projektový manažer Intesys Vojtěch Bednář. Právě kvůli zpřesňování systému se start sčítání opozdil.

„Škoda že jsme promeškali možnost zjistit, jestli se změnilo dopravní chování Brňanů během covidové pandemie. Sčítání každopádně vítáme, ale potřebujeme, aby data byla veřejně dostupná,“ řekl Milan Šindelář ze sdružení Brno na kole.

Za posledních 10 let se počet cyklistů v Brně zdvojnásobil

Dosud vypadalo sčítání v Brně tak, že jednou za dva roky vyrazili v květnu na stezky brigádníci s bloky a tužkou. „Ty cyklodetektory přinesou daleko větší množství dat, protože budou v nepřetržitém provozu“, řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Na základě posledního sčítání před dvěma lety Brněnské komunikace například zjistili, že se počet cyklistů v ulicích Brna za posledních deset let zdvojnásobil. O víkendech až na patnáct tisíc. Nejvíc jich jezdí po cyklostezkách podél řek, ve všední dny vzrostl i počet cyklistů v centru města.

Počty cyklistů v Brně
Zdroj: Brněnské komunikace a. s.

Na stezce do Vídně už cyklisty elektronicky sčítají

Na cyklostezce Brno–Vídeň sčítají elektronicky už od května 2012. Na šesti místech jsou nenápadné sčítací sloupky. Pro monitoring pěších se využívá technologie založená na změně teploty při průchodu osoby, monitoring cyklistů probíhá pomocí indukční smyčky pod povrchem vozovky.

Díky on-line datům na cyklostezce zjistili například i to, že letos v dubnu a květnu, během omezení kvůli koronavirové epidemii, vyrazilo na stezku o šedesát procent lidí víc než loni.