Oprava Plumlovské ulice v Prostějově se protáhla o dva měsíce

Zhruba s dvouměsíčním zpožděním oproti původnímu plánu byla v pátek po náročné rekonstrukci slavnostně otevřena silnice vedoucí po Plumlovské ulici v Prostějově. Oprava této důležité dopravní tepny v délce 1,3 kilometru se protáhla zejména kvůli nečekaným komplikacím s inženýrskými sítěmi. Zároveň byla oproti původním plánům přibližně o deset milionů korun dražší.

První část rekonstrukce Plumlovské ulice začala už loni na podzim, druhá pak letos na jaře. „Byla to velmi náročná akce, protože je to jedna z nejfrekventovanějších ulic v Prostějově,“ upozornil primátor František Jura (ANO). Součástí rekonstrukce silnice vedoucí po Plumlovské ulici byly také odstavné plochy, autobusové zastávky, přechody pro chodce, chodníky nebo sadové úpravy.

Město do rekonstrukce Plumlovské ulice podle Jury ve dvou etapách investovalo více než 67 milionů korun a dalších zhruba 13 milionů korun zaplatilo hejtmanství, jelikož silnice patří Olomouckému kraji.

Náklady jsou kvůli přeložkám a opravám inženýrských sítí podle primátora nakonec zhruba o deset milionů korun vyšší, než se předpokládalo. „Projekt s tím nemohl počítat. Byly to věci, které se nedaly očekávat,“ podotkl František Jura.

Náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO) řekl, že rekonstrukce se protáhla hlavně kvůli opravě vodovodu a plynovodu. Tato infrastruktura byla totiž v havarijním stavu. Dělníci navíc narazili na starou a nefunkční betonovou rouru, která musela být v celé délce komunikace odstraněna.