Žižkovskou Kliniku opět obsadili protestující a policisté opět zakročili

Praha - Před budovou opuštěné a chátrající budovy v Jeseniově ulici na Žižkově se odpoledne sešlo na podporu komunitního centra několik stovek lidí. Po chvíli do domu vnikla asi třicítka účastníků. Policisté proti nim opět zasáhli a dav pak od budovy vytlačili. Dvě osoby byly lehce zraněny, na místo přijela záchranná služba. Kolem 18. hodiny už nebyl na místě z protestujících nikdo, policie obehnala objekt páskou a hlídá jej.

Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové do domu vniklo zhruba 30 lidí. „Skupina nakonec uposlechla výzev policistů a budovu opustila, aniž by byly použity donucovací prostředky,“ sdělila Rösslerová. Jedenačtyřicetiletého muže, který nechtěl odejít, policie zadržela. Dva lidé utrpěli lehké zranění, záchranáři je převezli do vinohradské nemocnice.

Jedna z účastnic demonstrace Anna Hausnerová tvrdí, že přinejmenším pět lidí přišlo během zásahu policistů k nějaké fyzické úhoně, například měli zasažené oči slzným plynem. Podle Hausnerové policisté po vyklizení budovy demonstranty napadli. To však policejní mluvčí Rösslerová odmítla – postup policie prý byl přiměřený okolnostem. Na místě údajně došlo ke strkanici, policisté ale podle mluvčí nikoho nezranili.

Hausnerová dodala, že organizátoři z iniciativy Klinika nečekali, že nějací lidé dnes znovu vniknou do budovy. „To rozhodně nebylo plánované,“ řekla.

Tak na Kliniku právě přijeli robokopové - a není jich málo. #klinika pic.twitter.com/6Gkid8kopn

Do objektu bývalé polikliniky, v němž chtějí mít komunitní centrum, pronikli aktivisté poté, co před dům dorazil pochod až 700 lidí (aktivisté to odhadují na 900). Dav dorazil z náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se na podporu komunitního centra sešla ve dvě hodiny plánovaná demonstrace. Odsud po chvíli za dozoru policie vyrazili průvodem právě k budově bývalé polikliniky, kam přišli o dvě hodiny později. Kolem půl páté organizátor akci ukončil.

Průvod proběhl v poklidu

„Ať žije Klinika, boj pokračuje,“ skandovali cestou na Žižkov účastníci průvodu. Jeden z organizátorů zopakoval, že by se vyhnaní aktivisté do domu rádi vrátili a využívali ho, než bude rozhodnuto o jeho dalším osudu. Žádají také veřejnou diskusi na toto téma, jednání o využití objektu by podle nich měla být transparentní. Požadují rovněž zveřejnění dokumentů, které se záměrů s uvedeným objektem týkají.

„Cítíme, že ta podpora je na sociálních sítích, od veřejných osobností a podobně. Tou demonstrací jsme chtěli ukázat, že to lidé podpoří i reálně, nejenom klinkáním na Facebooku,“ uvedl organizátor akce Arnošt Novák.

Akci přišel podpořit například literární historik Martin C. Putna, který kritizoval úterní zásah policistů proti aktivistům v budově. Má prý dojem, že zatímco při vyšetřování různých lobbistů tuzemská policie postupuje zdlouhavě, v jiných případech, jako třeba v tomto, dokáží zakročit velmi rychle.

Budova bývalé kliniky obsazena aktivisty
Zdroj: ČT24

V nepoužívaném objektu donedávna nelegálně pobývali narkomani. Před několika dny ho uklidili dobrovolníci a začali bez povolení využívat. Budovu ovšem spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dokončuje převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů a který s působením aktivistů nesouhlasil. Aktivisty nakonec v úterý k odchodu z polikliniky přiměla policie. Tři lidé, kteří objekt odmítali opustit, skončili na policejní služebně, jsou podezřelí z přestupku.

Vydáno pod