Novoroční video místo ohňostroje se promítne na Národní muzeum

Novoroční pražský videomapping, který letos po rozhodnutí radních nahradí ohňostroj, se bude promítat na historickou budovu Národního muzea. Bude vyprávět obrazový příběh doprovázený hudbou o Praze jako moderním městě přátelském k životu. Náklady podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) nepřesáhnou dva miliony korun.

„S videomappingem na budově Národního muzea má hlavní město již zkušenosti a kapacitně vyhovuje prostor Václavského náměstí nejlépe,“ řekla České televizi asistentka pražské radní pro kulturu Julie Kochová.

Videomapping se uskuteční 1. ledna 2020. „Obrazový příběh doprovázený hudbou budeme promítat od 18 hodin, od 19 hodin a od 20 hodin. Tématem bude Praha jako moderní město přátelské k životu,“ potvrdila Hana Třeštíková. Vizuální show by měla podle ní vyjít maximálně na dva miliony korun.

Magistrát se rozhodl tímto způsobem nahradit tradiční novoroční ohňostroj, proti kterému protestovali lidé kvůli úhynu ptactva i stresování zvířat. „Toto rozhodnutí vedení města je krokem vstřícnosti nejen pro obyvatele metropole, ale také pro přírodu,“ uvedl v srpnu pražský magistrát na svém twitterovém účtu.

Petici za regulaci ohňostrojů začátkem letošního roku podepsaly tisíce lidí. Nejvíc jim vadil vliv hlučných dělbuchů a petard na děti a zvířata. Jen během Nového roku podepsaly výzvu necelé tři tisíce odpůrců třaskavé zábavy, 10. ledna už pod peticí stálo přes 15 tisíc jmen.

V hlavním městě videomapping nebude novinkou. Projekcí na Žižkovskou televizní věž si Praha například připomněla půl století od startu mise Apolla 11 na Měsíc, loni v říjnu také obohatil znovuotevření Národního muzea.

PODÍVEJTE SE: Slavnostní videomapping na budově Národního muzea (zdroj: ČT24)