Jablonecká koalice se rozpadla kvůli kamerovému systému a střetu zájmů primátora

Koalice v Jablonci nad Nisou vedená hnutím ANO se rozpadla. Zastupitelstvo ve čtvrtek odvolalo dva radní zvolené za koaliční hnutí Společně pro Jablonec. Důvodem jsou jednak dlouhodobé neshody v koalici a také střet zájmů primátora Milana Kroupy (ANO). Ten se – v pozici jednatele společnosti GREPA Networks – domáhá zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Kroupa po skoneční jednání uvedl, že chce firmu do konce roku prodat.

Kroupa vedle peněz za kamery také žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích v souvislosti s budováním metropolitní sítě. O obou návrzích měli ve čtvrtek jednat zastupitelé na mimořádném zasedání, primátor však nakonec všechny sporné body z jednání stáhnul.  

Koaliční partneři uz předem avizovali, že návrhy rozhodně nepodpoří. Podle náměstka Jakuba Chuchlíka (Piráti) město nemá smlouvu s primátorovou firmou, provoz a servis sítě zajišťuje společnost TELMO, která ji od roku 2009 za přispění dotací budovala. 

„Město si nikdy nic takového neobjednalo, podle veškerých dokumentů má k dispozici bezdrátový systém, a tak nevzniká nárok na toto plnění. Není ani nikde zasmluvněno, že bychom si tuto službu u firmy Grepa objednali,“ dodal Chuchlík. 

Primátor popřel dohodu s ODS a Starosty

V čele druhého největšího města v Libereckém kraji stojí od loňského listopadu koalice, na níž se ANO, které skončilo jako druhé, dohodlo s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec Michael Vraný. Vítězná ODS, jež vládla v minulém období, skončila v opozici.

Nyní se poměry přeskupují. Zastupitelé nakonec za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec: uvolněného radního pro rozvoj Petra Klápštěho a také náměstka pro ekonomiku Štěpána Matka.

Přestože na jednání několikrát zaznělo, že se ANO na politické budoucnosti dohodlo s ODS a Starosty, primátor Kroupa to popřel. Odmítá i vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s oběma stranami zajistilo pohodlnou většinu osmnácti ze třiceti hlasů v zastupitelstvu.

„Nechci být členem žádné koalice, já chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo. Ať si zastupitelstvo zvolí členy rady a vedení města,“ podotkl primátor. 

Kroupa: Jsem ve střetu zájmů, ale to všichni věděli už při vzniku koalice

„Je zcela nepochybné, že jsem ve střetu zájmů, ale to je věc, kterou jsem deklaroval už při vzniku koalice a všichni to věděli,“ řekl v reakci na výhrady koaličních partnerů Kroupa.

Od začátku podle něj také bylo jasné, že úhradu za provoz kamerového systému bude třeba vypořádat. O úhradu totiž firma požádala ještě před koncem minulého volebního období.

Podle Kroupy dokládají smluvní vztah města s jeho firmou Grepa dvě objednávky. Firma městský kamerový systém zcela ovládá, což primátor ve středu dopoledne dokázal tím, že dočasně celý systém vypnul. Kvůli tomu na něj ovšem podalo trestní oznámení Sdružení místních samospráv.

Po jednání zastupitelstva Kroupa uvedl, že chce firmu prodat: „Řeším to velmi intenzivně a chtěl bych se toho střetu zájmů do konce roku definitivně zbavit. Hledáme vhodného partnera, respektive máme nabídku několika vhodných partnerů, kteří převezmou společnost GREPA a nabídnou její služby v lepším a širším měřítku, než jsme byli my schopni poskytovat doposud.“