Majetek bývalých strojíren ČKD Blansko jde do dražby. Společnost je už šest let v insolvenci

Areál společnosti ČKD Blansko Strojírny půjde v polovině července do dražby. Vyvolávací cena budov a pozemků podél údolí řeky Punkvy je 138 milionů korun. Společnost je v insolvenci od roku 2013.

Podle insolvenčního správce dluží firma devatenácti věřitelům skoro jeden a půl miliardy korun. „Jde patrně o největší letošní elektronickou dražbu v Česku. Prohlídky areálu jsou naplánovány na 1. července a 9. července. Dražební jistota je 14 milionů korun,“ řekl Josef Machů z dražební společnosti Prokonzulta.

Za uvedenou cenu se zájemcům nabízí strojírenský areál s celkovou rozlohou téměř 21 hektarů. Většina leží podél údolí řeky Punkvy a silnice spojující Velkou Bíteš, Tišnov, Blansko a Vyškov. Většinu dražených nemovitostí má v současnosti pronajatou ČKD Blansko Holding, další části areálu si pronajímají drobní podnikatelé. Mezi budovami je i několik určených k demolici.

Na majetek strojíren byl vyhlášen konkurz v únoru 2013, věřitelé přihlásili do insolvenčního řízení pohledávky za 955 milionů korun. Strojírenská výroba v Blansku nepřestala. Na tradici značky ČKD navazuje firma ČKD Blansko Holding. Ta si také část hal, které budou v dražbě prodávat, pronajímá.

Elektronická dražba areálu se odehraje na internetových stránkách společnosti Prokonzulta, která byla v posledních třech letech největším dražebníkem co do objemu vydraženého majetku, 17. července.