Dívky v tanečních těžko hledají partnery. Vypomáhat musejí i domluvení asistenti

Nedostatek chlapců v tanečních (zdroj: ČT24)

Sezona tanečních je v plném proudu, zájem mezi středoškoláky je obrovský. Taneční kurzy pro mládež nabízí v Česku asi 300 škol. Ročně se do nich podle statistik přihlásí na 60 tisíc tanečníků. Problémem je ale nedostatek chlapců v kurzech.

V tanečních dnes dominují dívky. Trápí to například i kurz v Olomouci, kde zůstává bez tanečního partnera deset dívek. Je mezi nimi i šestnáctiletá gymnazistka Milena Benešová, která musí čekat, až si ostatní vyzkoušejí první kroky a pak přijde řada i na ni. „Spolu s dalšími dívkami se musíme o tanečníka střídat,“ potvrzuje.

Aby vedoucí tanečního kurzu Kristýna Coufalová chlapce a dívky do kurzu nalákala, snaží se lekce oživit – třeba diskotékou, country tancem nebo živou hudbou. I tak ale bývá zájem dívek o taneční kurz ve srovnání s chlapci vyšší. Některé dívky se proto do kurzů hlásí již s domluveným partnerem, který je bude doprovázet po celou dobu trvání tanečních.

Najímají tanečníky

„Vždycky je chlapců méně, proto máme domluvené asistenty,“ potvrzuje vedoucí kurzu Kristýna Coufalová. Jeden kurz u ní stojí asi 1700 korun.

Tanečnice, na které v olomouckém kurzu čeká ještě deset lekcí, se na konci listopadu zúčastní závěrečné kolony. Oceňují také to, že si na ni ve srovnání s předrevolučním obdobím nebudou muset obléct pouze šaty.

„Nyní lze oblékat i společenské kalhoty, přijde mi to elegantnější,“ sdělila účastnice kurzu Sabina Iliasová. V některých kurzech se již nenosí ani dříve nutné bílé rukavičky.