V Bílovci skončila rekonstrukce nádraží. Lidé si na nástupišti dobijí jak mobily, tak elektroauta

V Bílovci na Novojičínsku skončila rekonstrukce autobusového nádraží za více než 43 milionů korun. Podle bílovecké místostarostky Sylvy Kováčikové (SNK ED) nyní nádraží čeká na kolaudaci. Zatím tam jen parkují autobusy. Jeho běžný provoz by měl začít v listopadu.

Původní nádraží v Bílovci bylo postaveno v roce 1955 a nikdy nebylo modernizováno. „Staré autobusové nádraží byla pouze vyasfaltovaná plocha s ukazateli pro odjezdy autobusů,“ řekla místostarostka.

Stavba trvala necelý rok. Na místě vznikly čtyři kryté nástupní rampy s elektronickými ukazateli a jedna výstupní rampa. Je tam nové odstavné parkoviště pro automobily i kola a také nabíjecí stanoviště pro elektrokola i elektromobily. Zastávky jsou vybaveny nabíječkami pro mobilní telefony.

Cestující si mohou zkrátit čekání na spoj připojením k wifi, případně si vypůjčit publikaci z takzvané knihobudky.
Zastupitelé Bílovce

„Vážím si toho, že jsme řešili autobusové nádraží v širších souvislostech. Došlo i k úpravě chodníku, který dříve nebyl v podstatě využíván v zimě a ve špatném počasí, protože tam bylo jenom bláto. Dneska je to krásný vyasfaltovaný osvětlený chodníček, který směřuje k Základní škole Komenského,“ řekla Kováčiková.

Doplnila, že při stavbě se použila zejména žula a kámen, které podle ní zaručují, že areál bude možné dlouhodobě provozovat bez dalších náročných oprav.

V budoucnu by se nádraží mělo lépe propojit s centrem

Město by podle místostarostky chtělo ještě spojit autobusové nádraží s historickým centrem novou lávkou. Z její stavby ale zatím sešlo, protože se chystá rekonstrukce koryta říčky Bílovky. „Museli jsme od toho odstoupit, ale doufám, že naši následovníci to jednou dokončí,“ řekla.

Nádraží, na jehož renovaci získalo město na dotacích více než 36 milionů korun, přestavěla společnost Eurovia. Rekonstrukci celého areálu musely ustoupit dvě starší budovy, které stavbaři zbourali.