Policisté v rámci pravidelné akce střeží česko-polskou hranici. Kontrolují i převoz drog

Policejní kontrola (zdroj: ČT24)

Více než pět desítek policistů obsadilo hraniční přechody na Jesenicku. Zasahují na území, které se rozprostírá od Travné až po Zlaté Hory. Kontrolují přitom všechna vozidla a osoby, které míří přes státní hranici.

Akce „Hranice“ se podle zjištění České televize účastní letecká služba, eskortní oddělení a psovodi. „Policisté si slibují, že odhalí řidiče, kteří přes hranice převážejí nelegální zboží, například drogy,“ sdělila redaktorka ČT Monika Fleischmannová.

Podle mluvčí krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Terezy Neubauerové se drogové kontroly zaměřují zejména na pašeráky pervitinu či látek, které slouží k jejich výrobě. Policisté v některých vozech nacházejí také marihuanu, dodala Tereza Neubauerová, podle níž se akce tohoto typu konají v průměru dvakrát do roka.

Dnes s policisty slouží také čtyři psovodi se zvířaty speciálně vycvičenými pro odhalení drog. Akce bude pokračovat až do odpoledních hodin.

Suroviny vozí z Polska

Na Olomoucku se do letošních prázdnin podařilo policistům zajistit 237 gramů pervitinu, přes kilo konopí, 40 rostlin a 1380 kusů tablet obsahujících pseudoefedrin. Detektivové v této souvislosti zabavili také čtvrt milionu korun, uvádějí policejní statistiky.

Mezi největší letošní případy patří odhalení pětatřicetiletého muže z Olomoucka, který podle kriminalistů od února 2016 na Uničovsku distribuoval pervitin a od loňského roku drogu ve dvou rodinných domech na Olomoucku také vyráběl. „Zajistili jsme i větší množství polských zlotých, což svědčí o tom, že si jezdil pro věci do Polska,“ uvedl již dříve komisař Vladimír Koutský.