Prostějov nabídne boxy pro uzamčení kol i kočárků. Kdo ale na své věci zapomene, druhý den o ně může přijít

Prostějovská radnice modernizuje autobusový terminál u hlavního vlakového nádraží. V rámci vylepšování služeb této přestupní stanice budou lidé moci využívat také šestici cykloboxů. Kola, kočárky nebo lyže do nich budou moci uzavřít zcela zdarma. Ovšem jen na jediný den.

Uzamčení cykloboxů na prostějovském autobusovém nádraží bude mít 24hodinový cyklus. „Po 24 hodinách dojde k automatickému otevření boxu, což je uvedeno v provozním řádu a také v textu na ovládacím panelu,“ doplnil vedoucí oddělení údržby majetku Magistrátu města Prostějova Jaroslav Chromek.

Jako zámek u cykloboxů, které se ovládají přes dotykový panel, poslouží PIN kód. Uživatel si na něm označí volnou schránku a zadá vlastní čtyřmístný PIN k jejímu uzamčení. Pětkrát chybně zadaný PIN otevírací systém automaticky zablokuje.

Používání cykloboxů bude zdarma. Zpoplatnění se bude týkat pouze nouzového otevření, kdy uživatel zapomene nebo špatně zadá PIN, nebo dojde k jiné chybě na straně uživatele.
Jiří Pospíšil (PéVéčko)
náměstek primátora, Přerov

Nové cykloboxy, které mají být v provozu ještě tento měsíc, budou instalovány v ulici Janáčkova. O jejich nouzové otvírání se postará městská policie. Zásah strážníků však bude zpoplatněn – podle vedení prostějovské radnice bude stát 200 korun.

Modernizace za 8 milionů korun

Renovace autobusového terminálu v Prostějově, který má celkem čtyři nástupiště, vyšla na osm milionů korun. V rámci modernizace stavbaři mimo jiné zastřešili dvě krajní nástupiště. Cestující o přijíždějících a odjíždějících spojích nově informuje také elektronická tabule.

Hlavní stavební práce skončily o měsíc dříve, než se původně odhadovalo. Město na modernizaci terminálu získalo dotaci ve výši 7,4 milionu korun z fondů Evropské unie.