Ostravský domov pro seniory zavřel po čtyřech měsících. Dvě desítky klientů získaly náhradní ubytování

Události: Ostravský domov pro seniory zavřel po čtyřech měsících (zdroj: ČT24)

Provozovatel penzionu Wendy, kde našly dočasný domov na dvě desítky seniorů, činnost svého zařízení ukončil. V domě žili senioři od dubna. Fungování střediska v poslední době prověřoval krajský úřad. Má totiž podezření, že v něm docházelo k porušování zákona.

Moravskoslezský kraj se o tom, že provozovatel chce zařízení uzavřít, dozvěděl od příbuzných klientů, kteří zde pobývali. Podle náměstka hejmana Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) ale ani jeden ze seniorů neskončí na ulici. Odbor sociální péče totiž pro všechny z nich nalezl náhradní prostory v okolních pečovatelských domech.

Provozovatel penzionu jeho fungování ukončil po čtyřech měsících. Zástupci Vratimova zařízení poprvé kontrolovali v polovině května, jeden z ubytovaných seniorů nebyl podle úředníků ve zcela dobré kondici. „Byl pokálený, nebyl umytý, stěžoval si na nedostatek jídla,“ uvedla již dříve vedoucí vratimského sociálně-správního obvodu Erika Herzová.

Pracovníci Moravskoslezského kraje pak začali zjišťovat, zda majitel penzionu neprovozuje neregistrované sociální služby. Podle provozovatele je to ale vyloučené. České televizi řekl, že poskytoval jen takzvanou dopomoc a žádný zákon podle něj nebyl neporušen.

Domovy pro seniory prošetřují úředníci

Moravskoslezský kraj letos v létě podrobně zkoumal kromě vratimovského penzionu také činnost sedmi dalších zařízení, o kterých se domnívá, že poskytují neregistrovanou službu. „Pokuty, které kraj už udělil, jsou v řádech 2,6 milionu korun. U některých ale probíhá odvolávací řízení,“ potvrdil před časem Jiří Navrátil. 

Jedním z provozovatelů, který se potýkal s řízením o udělení šesti set tisíc korun pokuty, se stal i spolek provozující bydlení pro seniory u Komenského sadů v Ostravě. Proti pokutě se odvolal.

Moravskoslezský kraj dnes poskytuje 6100 lůžek pro seniory, podle zjištění České televize jde o nedostatečný počet. Další nová lůžka pro seniory by mohla vzniknout třeba v Kopřivnici, v Opavě a nový domov pro seniory se chystá postavit i město Vratimov.

Kontrola penzionu (zdroj: ČT24)