Z Bohumína mizí poslední ghetto. Do opraveného domu se stěhují nájemníci

Bohumínské ghetto končí (zdroj: ČT24)

Z Bohumína už zanedlouho zmizí poslední ghetto, které se nachází v městské části Pudlov. Do opraveného domu v Drátovenské ulici se začínají stěhovat první noví nájemníci.

O polovinu bytů se postará Armáda spásy, která bude společně s městem rozhodovat o tom, komu byt první kategorie přidělí. „První a ve vchodě zatím jedinou nájemníci v bytech, které dostala do nájmu Armády spásy, je Pavlína Bandiová. Má dvě děti, její muž je ještě několik měsíců ve vězení za krádež,“ uvedla redaktorka České televize Iva Piskalová.

Pavlína Bandiová předtím žila v několika ubytovnách i v malém bytě u rodičů. Teď je poprvé ve svém. „Stůl, židle jsou darované, do obývaku jsem od sousedky dostala konferenční stolek a křeslo. Spíme na matračkách, ale to je jenom dočasné, budeme se snažit si něco zakoupit,“ popsala svou současnou situaci.

Nájemní smlouvu dostane jen ten, koho odsouhlasí poradní sbor města. Dva zástupci v něm jsou z Armády spásy. V Pudlově už má Armáda pronajatých 27 bytů a taky kontaktní místo, kde s lidmi řeší jejich problémy; druhou polovinu domu bude pronajímat přímo město Bohumín. Byty dostanou jen rodiny, které teď žijí v nevyhovujících podmínkách.

Podle místostarosty Bohumína Igora Bruzla (ČSSD) proběhne příští rok demolice druhého nevyhovujícího domu, a v lokalitě tak zůstane jediný problémový objekt – patří soukromníkovi, který v něm nabízí i ubytování.

Za bydlení v opraveném domě zaplatí lidé 46 korun za metr čtvereční. Žádat o ně mohou jen ti, kteří jsou v Bohumíně trvale přihlášení.

Demolice začaly před několika lety

Město původně ve čtvrti Pudlov odkoupilo šest domů s 62 byty čtvrté kategorie, obyvatelé Bohumína ale o bydlení na periferii nejevili zájem. Objekty tak nakonec zůstaly prázdné a navzdory bezpečnostním opatřením byly častým terčem zlodějů, kteří z nich odnesli vše, co se dalo zpeněžit. V lokalitě několikrát kvůli požáru zasahovali hasiči.

První dva objekty město proto zbouralo již v roce 2013, o rok později pokračovala demolice zdevastovaných a vybydlených drážních domů z roku 1908.