Budou jezdit do Vidnavy opět vlaky? Železnici zatím nikdo nechce

Trať do Vidnavy (zdroj: ČT24)

Železnice mezi Velkou Kraší a Vidnavou je na prodej. Do první vypsané soutěže o tuto čtyřkilometrovou lokálku se nikdo nepřihlásil. Správa železniční dopravní cesty tak zřejmě podstatně sníží cenu této trati a bude ji chtít znovu prodat.

„V Česku takto nabízí obcím nebo i soukromým vlastníkům na dvacet železnic,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Glacová.

Vlaky na trati mezi Velkou Kraší a Vidnavou v Olomouckém kraji přestaly jezdit už na konci roku 2010. Podle vedení hejtmanství byl jejich provoz neefektivní, nebude ho proto u Českých drah objednávat. Železniční dopravu v obou úsecích nahradily autobusy.

Zdenka Gřundělová pracovala na vidnavském nádraží přes třicet let. Teď už sleduje, jak kdysi hojně využívaná trať i budova rychle chátrá. „Bylo to tady hezké. A teď, když se na to podíváte? Je to hrozné,“ vypráví.

Na nového majitele teď koleje čekají. Cena činí necelé čtyři miliony korun. Železnice kdysi spojovala polskou a českou stranu. Z původně sedmi kolejí zůstaly jen dvě. K nim se teď prodává například i nádražní budova nebo deset přejezdů a šest výhybek.

Postup při prodeji takových tratí je takový, že na základě usnesení vlády musíme nabídnout cenu ve veřejné soutěži za cenu znaleckého posudku. Pokud není zájem, cena se sníží.
Kateřina Šubová
mluvčí SŽDC

Další tratě na prodej

Trať mezi Velkou Kraší a Vidnavou není jediná, kterou Správa železniční dopravní cesty v současné době prodává nebo chystá k prodeji. Zbavit se chce výhledově například i desetikilometrového úseku mezi Tovačovem a Kojetínem nebo Krásným Jezem a Loktem.

„V případě, že se nenajde žádný zájemce v rámci veřejných soutěží, tedy výběrového řízení, nabídneme danou trať k bezúplatnému převodu ministerstvu obrany. Pakliže není zájem ani ze strany ministerstva nebo obcí, tak se zahájí správní řízení o zrušení trati,“ sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

SŽDC vypíše novou soutěž během nejbližších týdnů. A zatímco Vidnava se do ní ani tentokrát nezapojí, Velká Kraš má o železnice zájem. „Zatím ale nechce obec prozrazovat bližší podrobnosti,“ doplnila Zuzana Glacová.