Drony dostaly stopku. Nesmí k památkám ani do národního parku

Památkáři i ochránci přírody na jihu Moravy vystavují stopku dronům. Do Národního parku Podyjí nebudou moci drony vůbec. A památkáři zase budou striktně požadovat, aby se malé letící stroje nepřiblížily k budovám.

Památkáři i správci národních parků tak chtějí, aby se provozovatelé dronů drželi pravidel, která řídí provoz těchto zařízení. Používání dronů upravuje doplněk X leteckého předpisu L2. Podle něj pro drony do 7Kg platí, že minimální vzdálenost od osob a staveb musí být bezpečná. Pro ty s větší hmotností už je to omezeno na 100 metrů horizontálně k osobě a 150 metrů k husté zástavbě.

V jednom z nejnavštěvovanějších zámků v České republice – v Lednici – mají zákaz pro provoz dronů uvedený přímo v návštěvním řádu. Památkáři se na přísnějším postupu k majitelům dronů dohodli na společném setkání v Kroměříži.

Společný postup památkářů

„Tím, že se drony tak rozšířily a používá je kde kdo, určitě hrozí nebezpečí nejenom fyzické újmy, ale taky třeba natočení věcí, o které nestojíme,“ řekla kastelánka Ivana Holásková z lednického zámku. Památky jsou přitom oblíbeným cílem pilotů dronů.

Rád s nimi točí i Igor Vlahovič. Ten už se setkal s tím, že ho správkyně vykázala od hradu Veveří. Proto nyní s dronem létá v místech, kde problémy nehrozí, jako jsou louky nebo lomy.

Drony nesmí k památkám (zdroj: ČT24)

V Národním parku Podyjí bude provoz dronů úplně zakázaný na základě novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Správa parku předpokládá, že začne platit v létě.

Správci parku se obávají, že by drony mohly vyhnat z hnízdišť čápa černého nebo sokolovité dravce. „Týká se to nejen dronů, ale i modelů letadel. Je to hlavně kvůli ochraně přírody, živočichů, ale taky jakési zaručené pohody návštěvníků,“ řekl ředitel parku Tomáš Rothröckl.

Drony pomáhají památkářům (zdroj: ČT24)

Zvuk dronů už vyhnal v Českém Švýcarsku v březnu sokoly stěhovavé z jejich obvyklého hnízda Na Jetřichovicku zůstalo kvůli přeletům dronu obvyklé hnízdo neobsazené.

Pokuta až do pěti milionů korun

„Nízké přelety pilotovanými prostředky nad národním parkem považujeme za naprostou bezohlednost, a to jak vůči hnízdícím ptákům, kteří jsou na rušení shora zvláště citliví, ale i vůči návštěvníkům parku, kteří jsou obtěžováni hlukem motoru,“ řekl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Sami ptáci v některých případech považují drony za vetřelce.

Profesionálních licencí na provoz dronů je v současné době asi 250 a Úřad pro civilní letectví předpokládá, že se v následujícím roce jejich počet zdvojnásobí. Rekreačních pilotů je ale mnohem víc. Ti licenci mít nemusí, pokud videa neprodávají – pravidla daná zákonem jsou ale závazná pro všechny. Za létání bez povolení hrozí pokuta až pět milionů korun.