Populární král smrků nepřežil únorovou vichřici. Ochránci ho ale nerozřežou a nechají na místě

V minulých letech strom napadly dřevokazné houby (zdroj: ČT24)

Na západě Čech pokračuje likvidace stromů polámaných nedávnou vichřicí. Lesníci teď vyrážejí do hůře přístupného terénu. Některé stromy ale zůstanou na zemi, bez zásahu těžařů. Ochranáři se tak rozhodli třeba u památného stromu nazvaného král smrků, který stál nedaleko Mariánských Lázní a byl populární mezi turisty.

Majestátní smrk ztepilý vyrostl do výšky 41 metrů a obvod kmene přesahoval 4,5 metru. Strom byl starý zhruba 200 let, pamatoval tedy vznik nedalekých Mariánských Lázní.

V roce 1972 ho objevil lesník Vladimír Šindelář a o pár let později se stal oblíbeným cílem turistů. Pravidelně se tu scházeli hlavně před vánočními svátky.

V posledních letech ale krále smrků napadlo několik dřevokazných hub, poslední kapkou pak byla vichřice, která se krajem prohnala 23. února. „Příčinou toho pádu byl vítr, ale úplný prvopočátek je v hnilobě, která je masivní po celém obvodu kmene,“ vysvětluje dendrolog Tomáš Fiala. 

Král smrků se svou charakteristickou kaskádou větví
Zdroj: ČT24

Ředitel CHKO Slavkovský les Jindřich Horáček dodává, že byl král smrků jediným památným stromem v kraji, který vichřici nepřežil.

Teď vedení chráněné krajinné oblasti rozhodlo, že strom nebude rozřezávat a ponechá ho na svém místě. „Ochranu toho stromu nebudeme snímat, protože to je kultovní místo nejen pro mariánskolázeňské obyvatele, ale i pro lázeňské hosty,“ dodává Horáček. Navíc upozorňuje, že strom žije dál – poskytne útočiště třeba pro život bezobratlých.