Archeologové v areálu bývalé Vlněny odkryli historický Svratecký náhon

Až ke korytu historického Svrateckého náhonu se prokopali archeologové v bývalém areálu Vlněny v Brně. Na jeho dně se po staletí skrývalo velké množství předmětů. Například mince z doby Zikmunda Lucemburského nebo pečetidlo. Záchranný archeologický výzkum na místě už prakticky neexistujících budov textilní továrny odstartoval na začátku prosince.

Po jednotlivých střepech skládají archeologové v bývalé Vlněně historii Brna. Dostali se až k historickému Svrateckému náhonu. „Náhon vedl přímo místy, kde kopeme. Někdy v 16. století byl zregulován do dřevěného koryta, které vlastně se skládalo z dřevěných fošen, které byly nabity na masivní dubové kůly,“ popisuje archeolog Ivan Čižmář.

  • Svratecký náhon byl ve středověku velmi důležitým zdrojem vody pro brněnská předměstí (zejména pro Staré Brno) a byl po válce téměř kompletně zasypán. Svratecký náhon začínal u splavu u bývalé obce Kamenný Mlýn. Dále vedl kolem pisáreckých vodáren, bývalé konečné stanice elektrické dráhy, kolem lázní Riviéra, míjel Bauerův cukrovar a po Rybářské ulici vtékal na Mendlovo náměstí. Z Mendlova náměstí náhon pokračoval kolem bývalé starobrněnské radnice a poté mizel pod zemí a směřoval pod areál Nemocnice u svaté Anny. Odtud směřoval do dnešní Vodní ulice a kolem lázní na Nových sadech pokračoval pod viadukt nádraží.

Dno náhonu skrývalo prsten s drahým kamenem, mince a pečetidlo

Koryto náhonu vedlo přes Mendlovo náměstí a poblíž Vlněny se spojovalo s Ponávkou. Na jeho dně se po staletí skrývalo velké množství předmětů. „Například prsten s drahým kamenem, pečetní prsten, velmi časté jsou brněnské poháry,“ popisuje nálezy archeolog. Nejvzácnějšími nálezy jsou mince z doby Zikmunda Lucemburského nebo stále funkční pečetidlo.

Archeolog Ivan Čižmář popisuje nálezy (zdroj: ČT24)

Jen pár metrů od archeologů už několik měsíců intenzivně pracují stavební stroje. Na 40 tisících metrech čtverečních bývalé textilky vzniká nový kancelářský komplex. „Už v létě vlastně poleze monolit nad terén a začnou kompletační práce, jako je fasáda a technologie uvnitř,“ říká projektový manažer společnosti CTP Miroslav Pekník. Všech osm budov mají dělníci dokončit do pěti let.

Budoucí podoba areálu Vlněny
Zdroj: CTP

Ve Veselé ulici našli archeologové středověký destilační přístroj

Výzkumy prováděli archeologové také ve Veselé ulici v centru Brna. I ty přinesly zajímavý nález. „Odborníci identifikovali zbytky středověkého destilačního přístroje, což je v brněnském prostředí spíše rarita,“ řekla archeoložka Lenka Sedláčková. Archeologové při výzkumech našli jen zlomek takzvaného alembiku ze druhé poloviny 15. století se zbytkem kruhového závěsu.

Nálezy destilačních přístrojů nejsou v tuzemsku časté. Zatímco z Maďarska nebo Rakouska jsou známé celé „alchymistické dílny“, brněnský nález napovídá spíše domácí výrobě destilátů, například ze švestek. Terénní práce ve Veselé ulici, kde vzniká podzemní parkoviště, už sice loni skončily, archeologové ale nálezy vyhodnocují postupně.