Černý pasažér se v Ostravě bránil kontrole. Vystřelil z plynové pistole

Černý pasažér v úterý ráno v Ostravě při přepravní kontrole vystřelil z plynové pistole. Nikoho nezasáhl ani nezranil. Z místa následně utekl. Policie po něm pátrá. Incident potvrdila mluvčí ostravského dopravního podniku Karolína Rycková.

Revizoři ráno kontrolovali cestovní doklady v autobuse na lince 39. V Ostravě-Hrabůvce zjistili černého pasažéra. „Vystoupili z autobusu, cestující předložil doklady. Pak ale vytáhl plynovou pistoli, vystřelil,“ řekla Rycková. Mluvčí policie Richard Palát dodal, že kontroloři použili pepřový sprej a z místa utekli.

„S ohledem na to, že známe totožnost pachatele, předpokládáme jeho brzké dopadení,“ řekla mluvčí dopravní společnosti. Dodala, že minulý týden se stalo něco podobného v Ostravě-Zábřehu. Tehdy ale cestující se zbraní před revizorem pouze manipuloval na zastávce autobusů u nákupního centra Kotva. A strážníci útočníka zanedlouho zadrželi.

„Dosud u nás nikdy k napadení revizora střelnou zbraní nedošlo a teď se seběhly dvě v řádu týdne. Bezpečnost v provozu MHD je hlavní prioritou celého dopravního podniku,“ řekl jeho ředitel Daniel Morys. Podle něj firma poskytuje revizorům kurzy sebeobrany a psychologický trénink. Těm, kdo o to mají zájem, poskytuje zaměstnavatel také pepřové spreje.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky se bezpečnostní situací zaměstnanců ostravského dopravního podniku budou za dva týdny zabývat odboráři a vedení firmy. V Ostravě se ročně stane přibližně deset podobných incidentů. Podobně jsou na tom i v dalších stejně velkých městech napříč Českem.