Případ Blanka. Soud zprostil obžaloby bývalého úředníka, hrozilo mu osm let

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce týkající se tunelu Blanka. Podle obžaloby Beránek způsobil městu škodu přes 30 milionů korun. Za to mu hrozilo až osmileté vězení. Podle soudu k jednání došlo, nejde však o trestný čin.

Informaci České televizi potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci. „Mohu pouze potvrdit, že byl v této věci vyhlášen v pátek zprošťující rozsudek,“ uvedla bez dalších podrobností. Dozorující státní zástupkyně Iva Bicanová si podle svých slov zatím ponechává lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti nepravomocnému rozsudku odvolá. „Skutek se podle soudu stal, nešlo ale o trestný čin,“ komentovala rozsudek žalobkyně. 

Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce související s proplácením víceprací na tunelu Blanka, čímž měl způsobit škodu přes 30 milionů korun. Beránek je bývalým ředitelem již zrušeného Odboru městského investora na magistrátu, který měl stavbu tunelu Blanka na starost.

Spor o uzavření smlouvy

Beránek v roce 2013 uzavřel smlouvu se společnostmi Valbek, Satra a Weil, které měly provést kategorizaci dodatečných prací (tzv. víceprací) na tunelu, které si nárokovala proplatit stavební firma Metrostav. To však bylo podle policie zbytečné a kategorizaci měla provést městská firma Inženýring dopravních staveb (IDS). Úředník navíc zakázku zadal bez soutěže, pro což podle policie nebyly splněny zákonné podmínky. Celkovou škodu policie vyčíslila na 30,3 milionů korun, což byla hodnota zakázky na kategorizaci víceprací.

Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku úředníkovi hrozilo až osmileté vězení.

Tunel Blanka byl otevřen loni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Praha dosud vede s dodavateli arbitráže kvůli neproplaceným fakturám.