Ledového vína ubude. Někteří vinaři čekají na mrazy, jiní výrobu vzdali

Ledového vína bude méně. Kvůli menší úrodě jej totiž letos mnoho vinařů, kteří se zpracováním sladkého vína zabývají, vyrabět nebudou. Pěstitelé také musí vyčkávat na vhodné počasí. Teplota při sklizni hroznů musí být minimálně minus 7 stupňů Celsia. A když nevyhovují podmínky, tak hrozny shnijí a vinaři na ledovém víně prodělají.

Výroby ledového vína se letos vzdaly i některé velké firmy, například Znovín. Na vhodné podmínky pak v úterý marně čekali ve Vinařství Krist nebo ve firmě Réva Rakvice. „Nakonec jsme nesbírali, protože bylo málo stupňů,“ popsal situaci Tomáš Krist, který na vinicích nechává po hektaru Tramínu a Rulandského modrého. 

Štěstí naopak měli ve Valticích, kde bylo osm pod nulou v pondělí ráno. „Kdo to neposbíral včera, bude mít asi smůlu,“ uvedl Marek Šťastný, generální ředitel Vinných sklepů Valtice. Na ledové víno firma nechala dva hektary vinic. „Nechávali jsme tam toho více než v minulých letech, protože se nám nepodařilo ledové víno čtyři roky udělat,“ vysvětlil Šťastný.

Pro sběr ledového vína musí být nejméně 7 stupňů pod nulou
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Čekání na mráz se nemusí vyplatit

Podle něj se firma orientovala podle předpovědi, která ale vždycky nevyjde. „Letos to trefili, že má být studená perioda,“ dodal Šťastný. Firma podle něj vyrobí kolem 2000 litrů ledového vína, které se bude prodávat určitě více než rok. Na čekání na mráz se dá i prodělat. Například Krist dnes zmínil, že loni na tomto sortimentu prodělal půl milionu korun, protože mrazy nepřišly a hrozny shnily.

Podle Svazu vinařů je sice produkce ledového vína marginálie, dvě deci této sladké pochoutky se ale prodávají za 300 i více korun. Podle ředitele svazu Martina Půčka se produkcí ledových vín zabývá pár desítek firem.