Olomouc podpoří „Rekola“. Lidé si najdou volná kola přes mobil

Olomouc chce rozšířit projekt Rekolo

Olomoucká radnice se rozhodla podpořit rozšíření projektu Rekola. Půjčování kol a jízda na bicyklu po Olomouci je podle úředníků stále oblíbenější. Na městských stojanech pro kola by se tak například měly objevit tabulky s informacemi o projektu včetně srozumitelného návodu, jak správně kola používat a parkovat.

„Uživatel si prostřednictvím speciální mobilní aplikace najde, kde se na daném území nachází nejbližší jízdní kolo, které je v systému evidováno,“ zjistil redaktor České televize Lukáš Horák. Po odeslání příslušného SMS kódu si zájemce může jízdní kolo odemknout, půjčit si jej pro jízdu po městě i jeho okolí, a zase jej kdekoliv zaparkovat a uzamknout.

Spolupráce mezi městem a projektem Rekola by měla přinést efekt zejména v oblasti společné propagace, sdílení statistických dat i mapování tras. Sdílení kol, neboli takzvaný bikesharing, funguje v případě Rekoly na členském principu.

Jde o službu, která přispívá ke zdravému životnímu prostředí ve městě a navíc dobře naplňuje naše vize o udržitelné městské mobilitě.
Aleš Jakubec
náměstek olomouckého primátora

Kolo si může půjčit jen zájemce, který má staženou mobilní aplikaci a zaplacený měsíční či roční poplatek. Kola rovněž může využívat i v jiných městěch, kde služba funguje. Sdružení pořizuje kola starší a dobrovolníci je opraví.

Na kola chtějí příspěvek

Olomoučtí chtějí také podat žádost o dotaci na podporu alternativních způsobů dopravy, kterou vyhlašuje ministerstvo životního prostředí. Podle náměstka olomouckého primátora Aleše Jakubce by město v rámci výzvy dokázalo čerpat finance na pořízení nových stojanů na kola a společnost Rekola by provozovala službu a servis.

„Projekt Rekola, který spočívá v půjčování a užívání jízdních kol, si v Olomouci našel své příznivce. Vzhledem k tomu že společnost zajišťující službu na území města hodlá své aktivity nadále rozšiřovat, rozhodli jsme se jejich činnost jednoznačně podpořit,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec, zodpovědný za cyklodopravu v Olomouci.

Služba Rekola funguje v Olomouci už od května 2014.

  • Lidé si před půjčením kola musejí v mobilní aplikaci Rekolo pro iOS či Android po přihlášení nejdříve najít nejbližší kolo. 
  • Každé z nich má na sobě dobře viditelné šestimístné identifikační číslo. Stačí jej zadat do aplikace nebo odeslat SMS (*) na číslo 774 635 656 ve tvaru: PUJCIT + šestimístný kód kola. Např.: PUJCIT 123456.
  • Aplikace následně zobrazí kód zámku nebo ho lidé obdrží prostřednictvím odpovědní SMS. Po odemčení mohou lidé na kole jezdit až 3 hodiny.