Sever Moravy má hejtmana, který poslouchá Pink Floyd a učí o umělé inteligenci

Sedmapadesátiletý Ivo Vondrák, který je přes šest let rektorem Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TU), se ve čtvrtek coby lídr moravskoslezské kandidátky hnutí ANO stal hejtmanem stejnojmenného kraje. Rektorský post plánuje opustit ještě tento měsíc. „Jsem proti kumulaci funkcí i platů,“ sdělil před časem. Vondrák už rovněž požádal o odvolání z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, kabinet mu vyhověl.

Vondrák, který je absolventem VŠB-TU, v letech 1990 až 2002 zakládal a vedl zdejší katedru informatiky. Později se postavil do čela Fakulty elektrotechniky a informatiky. Profesuru získal v oboru Inženýrská informatika. Je zároveň autorem více než 130 odborných článků a řady učebnic. 

Vždy jsem říkal, že po případném úspěchu v krajských volbách předám funkci rektora tak, ať je zajištěn její kvalitní výkon. Jsem proti kumulaci funkcí i platů.
Ivo Vondrák
hejtman Moravskoslezského kraje

Za jeho éry na VŠB-TU se podařilo dokončit například projekt superpočítače Salomon a s ním souvisejícího výpočetního centra v hodnotě více než dvou miliard korun. „Je třeba se na něj dívat jako na velkou laboratoř,“ řekl k jeho loňskému otevření Vondrák. V současnosti počítačové centrum zaměstnává 200 lidí.

„Pevně věřím, že v čase jich bude přibývat. Důležité je, že tady máme Vědecko-technologický park, kde potom mohou vznikat firmy, které mohou s naším superpočítačem úzce spolupracovat,“ uvedl rektor.

Superpočítač Salomon (zdroj: ČT24)

Pedagog každým coulem

Vondrák, který má bohaté pedagogické zkušenosti, dříve působil také na katedře matematické informatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Přednášel zde předměty Umělá inteligence a Neuronové sítě. V kariérním přehledu má zápis i jako hostující profesor katedry aplikované matematiky na Montanuniversitat Leoben v Rakousku.

V USA pak pracoval na výzkumných programech pro Software Research Labs, Texas Instruments a později jako konzultant projektu financovaného Ministerstvem obrany Spojených států.

  • Ivo Vondrák v roce 2005 získal čestný titul „Manažer odvětví“ v oblasti vzdělávání. O dva roky později byl nominován na Osobnost roku české informatiky a telekomunikací. Mimo jiné je členem vědeckých rad VUT Brno, UP Olomouc a FIT ČVUT Praha. Od roku 2011 je členem Rady pro velké infrastruktury, MŠMT a také členem Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace.

Jeho hlavní pedagogická činnost spočívá ve výuce předmětů z oblasti softwarového inženýrství, v bakalářském i magisterském studiu, školení doktorandů a vedení diplomových prací. Byl také spoluřešitelem projektu Akademie věd ČR „Logika a umělá inteligence pro multiagentní systémy“. Je rovněž členem vědeckých rad několika univerzit.

Ivo Vondrák je ženatý. S manželkou Marcelou se oženil 23. listopadu 1985. Ve volných chvílích poslouchá kapely Pink Floyd, U2, Smashing Pumpkins. Léta hrál závodně tenis.

Politicky se až do letošních krajských voleb neangažoval. Členem hnutí ANO, za které kandidoval, se ale nestal. Koaliční smlouvu se zástupci ODS a KDU-ČSL podepsal 17. října

  • Ivo Vondrák je čtvrtým hejtmanem Moravskoslezského kraje. Úřad před ním od roku 2000 zastával Evžen Tošenovský, který post opustil o osm let později. Mandátu krajského zastupitele se vzdal po zvolení do Evropského parlamentu. Hejtmanské žezlo po něm převzal Jaroslav Palas, který se v roce 2010 dostal do střetu s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou kvůli pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Policie ho také vyšetřovala kvůli financování penzionu v Jeseníkách. Trestní řízení bylo ale odloženo. Od roku 2012 byl ve vedení kraje Miroslav Novák, tehdejší Palasův náměstek. Ve funkčním období čelil Novák kritice především kvůli údajným vazbám na stíhaného lobbistu Martina Dědice obviněného z korupce.