Hladina Máchova jezera klesla o dva metry. Po odbahnění zátoky se má zlepšit kvalita vody

Události: Vypouštění Máchova jezera (zdroj: ČT24)

Hladina Máchova jezera je skoro o dva metry nižší než obvykle a zmizely z něj téměř čtyři miliony kubíků vody. Jezero se po dvou letech znovu upouští kvůli čištění Dokeské zátoky. Odbagrování bahna by mělo zlepšit kvalitu vody a hlavně snížit množství sinic. Na akci za 17 milionů korun přispěla Evropská unie.

Každou vteřinu z Máchova jezera až do středečního večera mizely dva kubíky vody. Ještě na konci září přitom voda přepadávala přes přeliv hráze - teď je hladina o zhruba 170 centimetrů nižší.

V bahně Dokeské zátoky uvízli raci i škeble. Bez vody by ale nepřežili – uschnuli by nebo zmrzli. Ochránci přírody je proto přenesli na opačnou stranu jezera. Záchranná akce v pátek skončí výlovem ryb v zátoce, pak nastoupí bagry.

„V Dokeské zátoce za ekologickou hrázkou je zadržováno asi patnáct tisíc kubíků bahna a to bude odstraněno,“ říká ředitel Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek. 

V bahně Dokeské zátoky uvízli i raci
Zdroj: ČT24

Bahno je plné fosforu, který prospívá sinicím. Problém začíná už v Robečském potoce, který do zátoky ústí. „Proto budeme provádět v dohledné době kamerové zkoušky v potrubí, abychom zjistili, kde je přísun fosforu větší,“ uvádí koordinátor obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Brosche.

Na suchu jsou teď i lodě poblíž zátoky. Vyplout mají znovu v březnu. „Abychom mohli s loděmi zahájit provoz co nejdříve, musí se jezero začít napouštět začátkem roku 2017,“ upozorňuje zástupce ředitele společnosti Regata Máchovo jezero Karel Málek.

Každý den pak bude hladina stoupat o jeden centimetr. Do té doby chtějí ještě opravit pláž ve Starých Splavech, kompletní rekonstrukcí má projít také přístavní molo.