Ostrava nabídne lidem bez domova byty. Projekt vyjde na 14 milionů korun

Ostrava rozjíždí další reálný krok uceleného plánu, který má dostat lidi z ulice zpět do normálního života. V dohledné době se tak má přestěhovat na 300 lidí do celkem 105 bytů. Cena projektu je odhadována na 14 milionů korun.

Drtivou většinu nákladů, asi 95 procent, hradí sociální evropské fondy. „K projektu se již připojily městské části Vítkovice, Poruba, Moravská Ostrava, Mariánské Hory, Slezská Ostrava a Ostrava-Jih,“ podotkl redaktor České televize Lukáš Horák.

Posledně jmenovaná městská část má přitom s ubytováváním sociálně slabých lidí zkušenosti. „Ve spolupráci s Armádou spásy již zdejší úředníci zajistili domov patnácti lidem,“ sdělil Lukáš Horák.

Lidé bez domova dostanou byty

Lidé, kteří mají o ubytování zájem, se mohou hlásit o místa na ostravském magistrátu nebo na příslušných městských obvodech, kde mají hlášeno trvalé bydliště. O přidělování bytů rozhodnou obvodní úředníci ve spolupráci s úřadem práce a Agenturou pro sociální začleňování.

Kapacitu navyšoval Domov Přístav

V Ostravě již letos rozšířili jedno ze zařízení pečující o staré bezdomovce. V Domově Přístav v ostravské části Kunčičky, který provozuje Armáda spásy, by měl počet míst vzrůst ze stávajících 47 na 85. Město totiž Armádě spásy pronajalo již nevyužívanou budovu v těsné blízkosti nynějšího Domova Přístav v Holvekově ulici.

Armáda spásy by objekt měla získat nejprve do dlouhodobého pronájmu na 15 let, následně by pak budovu zřejmě odkoupila. Předpokládá se, že opravy by stály zhruba osm až deset milionů korun. Noví klienti by se měli stěhovat ještě během letošního roku.

Domov Přístav II., který má sídlo v Zukalově ulici, má k dispozici dalších 29 míst. Aktuálně je tak v obou domovech dohromady 76 lůžek, přesto je tento počet nedostačující. O pobyt v domovech je totiž značný zájem a loni obě zařízení musela odmítnout 230 žadatelů.

Přístav, který navazuje na dva stejnojmenné domovy v Ostravě, najdemem také na Frýdecko-Místecku. Zařízení je obsazené a na umístění čekají desítky dalších lidí.

V Ostravě žije podle posledních dostupných údajů téměř 900 bezdomovců. Jejich počet vzrůstal a v posledních letech mezi nimi stoupal také podíl žen. Přibližně polovina z nich využívá sociální služby.