Štvanice: Tramvajová zastávka už čtvrt roku omezuje provoz na magistrále, pořád ale nefunguje

Události v regionech: Tramvajová zastávka na Štvanici pořád nefunguje (zdroj: ČT24)

Tramvajová zastávka stojí na Hlávkově mostě na pražské Štvanici už čtvrt roku. Kvůli ní je na magistrále omezena rychlost a auta musí jezdit v zúžených pruzích. Tramvaje ale na zastávce stavět nesmí – podle policie totiž pořád není dost bezpečná.

Pokud člověk cestuje veřejnou dopravou, má zatím dvě možnosti, jak se na Štvanici dostat. Buď může jet přívozem, ale ten funguje jen v letních měsících. Druhá varianta je dojet na Vltavskou nebo na Florenc (respektive na Těšnov) a pak jít pěšky.

Tramvaje sice přes Hlávkův most u Štvanice projíždějí, ale nestaví tam. Na ostrov přitom často jezdí děti – na tenis nebo do skate parku. 

Tramvajou zastávku vybudovaly Technická správa komunikací a Dopravní podnik už loni v říjnu. „Policie ale trvá na tom, že před přechody musí být zdrsněn povrch, aby byla dojezdová trasa k nim co nejbezpečnější. Aby auta bezpečně zabrzdila, když padne červená,“ konstatuje místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ).

S omezenou rychlostí si řidiči moc hlavu nelámou

Praha 7 umístila na začátek mostu v obou směrech dopravní značky s omezením rychlosti na 50 kilometrů v hodině. Jenže ne všichni řidiči je respektují. Navíc drtivá většina z nich nepoužívá blinkry, když před zastávkou kvůli zúžení přejíždějí z pruhu do pruhu. 

Tramvaje na Štvanici podle místostarosty poprvé zastaví nejdřív v únoru.