Český Krumlov překonal rekord – hrad a zámek si letos prohlédlo už 400 tisíc návštěvníků

Hrad a zámek v Českém Krumlově si letos prohlédl rekordní počet 400 tisíc lidí. Historický komplex rekordního návštěvníka přivítal ve středu odpoledne. Jde o nejvyšší návštěvnost od roku 1991, kdy Národní památkový ústav zahájil její pravidelnou evidenci. Návštěvníků přibylo i díky tomu, že památka je otevřena po celý rok, konstatovala mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích Jitka Skořepová.

„Český Krumlov má status památky UNESCO a je přirozeným cílem domácích i zahraničních turistů. Navíc se zdá, že lidé naplnili základní potřebu cestovat hodně do zahraničí a celá řada lidí se vrací při plánování dovolených domů,“ uvedl ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Rekordním návštěvníkem českokrumlovského komplexu byl Jaroslav Brůžek, který přijel ze Strakonicka se třemi kamarády. Podle Pavelce je to milovník památek, který byl v Českém Krumlově už po čtvrté. Od Národního památkového ústavu dostal diplom a poukaz na návštěvu všech památek ve správě památkového ústavu pro sezonu 2016, uvedl Pavelec.

Události v regionech: Návštěvnický rekord v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Doba, kdy byly památky v zimě zavřené, je už pryč

Důležitou rolí při nárůstu počtu návštěvníků je snaha NPÚ zpřístupnit památky i v zimě. Vedle Českého Krumlova je to možné například i na Hluboké, Rožmberku nebo v Třeboni.

„Zimní provoz je dlouhodobý záměr NPÚ. Tradiční podoba, kdy byly památkové objekty zpřístupněné jen od dubna do října, je pryč,“ řekl Pavelec.

Hrad a zámek v Českém Krumlově
Zdroj: Národní památkový ústav

Některé jihočeské památky v tomto adventním období navíc lákají návštěvníky na sváteční program. Například v pondělí 21. prosince je v klášteře Zlatá Koruna na programu Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby. Účinkovat bude Velešínský chrámový sbor a Filharmonický orchestr České Budějovice. Po koncertě se bude rozdávat betlémské světlo.

Český Krumlov je druhou nejnavštěvovanější památkou v republice

Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos přes pět milionů platících návštěvníků. Českokrumlovský komplex je za zámkem v Lednici druhou nejnavštěvovanější památkou v Česku. Na třetím místě je již tradičně zámek Hluboká. Do první pětice se vešel ještě hrad Karlštejn a zámek a zahrady v Kroměříži.

Návštěvnost památek ve správě NPÚ se zvyšuje už několik let. V jižních Čechách patří k nejnavštěvovanějším památkovým objektům také zámek v Červené Lhotě a hrad Rožmberk.