Brněnská mešita se otevřela zájemcům. Útoků na ni přibývá

Nejstarší modlitebnu v Česku otevřeli zájemcům brněnští muslimové. Mešitu navštívilo díky akci Nad Brnem půlměsíc asi třicet lidí, z nichž se někteří netajili tím, že je v zemi nechtějí, konflikty mezi návštěvníky a muslimy ale nevznikaly. Přesto v okolí modlitebny hlídkovali policisté.

Přes den kolem mešity procházejí lidé bez povšimnutí a život v okolí modlitebny vypadá podobně jako před teroristickými útoky v Paříži. Ale jen na první pohled. „Já a moje rodina jsme se s tím setkali osobně, už od druhého dne. Od rána, už v sobotu, byly nějaké ty pohledy nebo slovní napadení. Obáváme se dalších útoků,“ popsal situaci předseda Ústřední muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

Podle jeho odhadů žije na jižní Moravě přes tisíc pět set lidí hlásících se k islámu. V Brně jich pak bydlí asi tisíc. Zhruba 150 z nich se pak účastní pravidelných pátečních modliteb v brněnské mešitě, která vznikla jako jejich první modlitebna v roce 1998.

Brněnská mešita se otevřela zájemcům (zdroj: ČT24)

Útoky na mešitu se stupňují

V poslední době se stupňují nejen slovní napadení muslimů, ale i útoky na mešitu. Před týdnem ji například dva neznámí pachatelé polili motorovým olejem. „Co jsme mohli, to jsme vyčistili a vyškrabali. Ještě budeme o vyčištění fasády dále jednat s odborníky,“ uvedl předseda. Náklady spojené s obnovou zničené fasády nejsou vyčísleny.

Brněnští muslimové se s občasnými útoky na mešitu potýkají od jejího otevření v roce 1998. Před rokem a půl tak pořídili kamerový systém. „Na druhé straně je nutné říci, že žádným dalším útokům nečelíme, je klid. V okolí mešity se neustále pohybují policejní hlídky,“ dodal Alrawi. Mluvčí policie Jihomoravského kraje Pavel Šváb potvrdil, že se danému místu policie věnuje ve zvýšené míře, ale konkrétní opatření neuvedl.

Pachatelé jsou bez trestu

Dopadení pachatelů, kteří poničili modlitebnu, je spíše výjimkou. Policie stále pátrá po útočnících, kteří letos v srpnu rozbili dvě okna. Už dříve vandalové také rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem. Policistům se také nepodařilo chytit člověka, který v roce 2013 dal před dveře mešity vepřové kosti.