Remorkér Beskydy pomáhal lodím v potížích. Teď je sám v ohrožení

Události: Problémy remorkéru Beskydy (zdroj: ČT24)

Česko může přijít o jediný remorkér, který je schopný pomoci při havárii jiných lodí. Kvůli dlouhodobému suchu je totiž jeho provozovatel prakticky na mizině. Remorkér Beskydy už opustila většina posádky a majitel hledá pro tuzemský unikát kupce.

Poslední dva členové posádky se snaží udržet jediný kolesový remorkér v Česku v takovém stavu, aby dokázal okamžitě vyjet. Ve skutečnosti ale loď nevyplula z děčínského přístavu už od června.

Ostatní z posádky si našli práci jinde. Zatím jsou ale schopni přijet na zavolání. „Je to specifická loď. Posádka jí musí rozumět a být sehraná,“ říká zástupce kapitána Vít Planský.

Kolesový remorkér Beskydy
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Před pěti lety vytáhl remorkér Beskydy z jezu v Lovosicích uvízlou nákladní loď. Díky zadnímu kolesu dokáže nahnat pod taženou loď vodu, a uvolnit ji tak z mělčiny. Na provoz si ale vydělává hlavně tím, že přetahuje lodě přes sušší místa. Letos ovšem bylo vody tak málo, že od půlky května žádné lodě neplují. A remorkér nemá práci.

„Jako termín si dáváme jaro, abychom rozhodli, co dál. Nicméně to vypadá velmi bledě,“ potvrzuje spolumajitel remorkéru Lukáš Hradský.

Kolesový remorkér Beskydy
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

O provoz remorkéru máme zájem, zní z ministerstva. Dotaci ale zamítlo

Kolesový remorkér Beskydy
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Na roční provoz potřebuje loď podle odhadu kapitána jeden milion. O pomoc žádal ministerstvo dopravy, v půlce září mu ale poslalo odmítnutí. České televizi teď úřad potvrdil, že chce, aby remorkér dál fungoval. „Souhlasíme s tím, že by měly být tyto služby zachovány i do budoucna. Finálně ještě není rozhodnuto,“ ujistil mluvčí ministerstva.

Začátkem října podpořilo město Děčín, Ústecký kraj i Praha myšlenku, aby se loď Beskydy stala kulturní památkou. Její kapitán se ale obává, že než se tak stane, skončí plavidlo v propadlišti dějin.