Odvolaný Stropnický: Za vším je územní plán

Matěj Stropnický: "Kdo poruší koaliční smlouvu, říká, že je vše dovoleno." (zdroj: ČT24)

Bývalý náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ), který o křeslo přišel při nenadálém nočním hlasování městského zastupitelstva, je přesvědčen, že za jeho odvoláním stojí obchodní zájmy členů pražské ČSSD a části hnutí ANO. V Interview ČT24 odmítl, že by šlo o osobní spor, nýbrž o reakci na připravované změny územního plánu.

Noční hlasování o odvolání všech radních nejhůře „odnesla“ ČSSD, která ztratila dvě radní, v centru dění se ale ocitl jediný odvolaný zástupce Trojkoalice Matěj Stropnický. Právě on byl první, koho zastupitelé i díky hlasům části koalice odvolali a pád dalších tří radních byl podle Stropnického důsledek.

„ČSSD a ANO – s čestnou výjimkou pěti zastupitelů včetně paní primátorky – jako první porušily koaliční dohodu a odvolaly jednoho z koaličních radních. Trojkoalice poté vesměs hlasovala pro odvolání ostatních radních,“ uvedl Matěj Stropnický. Upřesnil, že Trojkoalice nehlasovala proti primátorce Krnáčové. Ostatní členové rady, kteří se udrželi v křeslech, za to podle Stropnického mohou vděčit především opozici.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který sám hlasování ustál, upozornil, že grémium pražské ČSSD již v létě zavázalo zastupitele, aby v případě, že se bude hlasovat o Stropnického odvolání, ho ve funkci nenechali. „Jak ANO, tak ČSSD se snažily posledních pár měsíců vysvětlit koaličnímu partnerovi, že pan Stropnický neplní řádně svoji práci, že zneužívá svých pravomocí, že se vměšuje do procesu,“ řekl Dolínek České televizi.

Nejde o osobu, ale o územní plán a obchodní zájmy, míní Stropnický

Matěj Stropnický ale odmítl, že by šlo o něho osobně, je přesvědčen, že vše nastalo kvůli územnímu plánu. Z pozice náměstka pro územní rozvoj prosadil v radě zamítnutí podstatné části z 91 návrhů na změny územního plánu a tyto verdikty nyní přinesl zastupitelům ke schválení.

Pokud by se tak stalo, šlo by podle něj o „tichou revoluci“, protože by se město přestalo rozrůstat mimo stávající zástavbu. „Jednak je to nešetrné vůči životnímu prostředí, vyvolává to další automobilovou dopravu a vyvolává to také potřebu výstavby dopravní a technické infrastruktury,“ vysvětlil.

Konec ve funkci považuje za společné dílo pražské ČSSD a části ANO, které je pod vlivem městské předsedkyně hnutí Radmily Kleslové. „Pro pražskou ČSSD je to byznys,“ poznamenal odvolaný náměstek, podle kterého je ale problematická především role ANO. Zatímco o sociálnědemokratickém rozhodnutí, aby zastupitelé odvolání náměstka Stropnické podpořili, se vědělo, u ANO však nic takového nezaznělo. „V tom smyslu to byla dýka do zad, to se obvykle koaličním partnerům nedělá,“ uvedl.

Kdo bude v radě? Rozhodnou příští dva týdny

Matěj Stropnický je přesvědčen, že rada v situaci, do které se ztrátou třetiny členů dostala, nemůže dlouhodobě fungovat. Bývalí Stropnického kolegové ale budou muset v sedmi vydržet dva týdny, kdy se znovu sejdou zastupitelé. Teprve tehdy by mohlo dojít na zvolení nových radních.

Kdo po 6. listopadu v radě bude, si dovolí předjímat málokdo. Rozebíhají se jednání, jejichž výsledkem pravděpodobně bude nová koalice, vůbec přitom není jasné její případné složení. Trojkoalice ale již dala najevo, že současnou její podobu považuje za mrtvou.

Matěj Stropnický dal najevo, že by si v koalici nejlépe rozuměl s Piráty, ovšem ti v minulosti vyslovili jasné podmínky spolupráce s konkrétními stranami, které jejich účast v radě matematicky vylučují. Sami se navíc do koalice nehrnou. „Pro nás forma přímého vstupu do koalice není preferovaná. Spíše přemýšlíme o tom, jestli bychom mohli podpořit menšinovou radu,“ řekl zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Odvolaný radní také nevyloučil, že by z popela nakonec mohla znovu povstat současná koalice, i když z ní po nočním zasedání zastupitelstva zbyla jen ruina. „Ale po ztrátě důvěry, která nastala včera, je pokračování mimořádně obtížné. Musely by být dány záruky, že nebude pokračovat odebírání kompetencí, že se vrátíme do svých gescí,“ podotkl.

(Druhá) nejkratší koalice v historii?

Pokud koalice během příštích dvou týdnů nadobro zanikne, bude v porevoluční pražské historii nejkratší, pomineme-li provizorní radu Igora Němce v létě 2002. K odvolání čtyř radních došlo na den přesně rok od voleb. Předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný, který si vyžádal přednesení zpráv o činnosti od jednotlivých radních a poté inicioval hlasování o jejich odvolávání, ostatně upozornil, že to nebyla náhoda: „Ze zákona o hl. m. Praze vyplývá, že by jednou za půl roku měla složit účty.“

Adrianu Krnáčovou a její radní ale zvolili zastupitelé až 26. listopadu. Radě proto hrozí, že nepřežije ani rok existence. Ta přitom zdaleka nebyla harmonická. Kolem Matěje Stropnického se točily i předchozí koaliční krize, když v zimě hlasoval proti koalici o odpadech, a poté znovu na přelomu srpna a září, kdy se rozhořel spor o stavební předpisy a rada mu jejich přípravu nakonec odebrala.