Orlická přehrada má mít méně vody, obce se ale bojí sucha

Události v regionech: Jihočeské obce nechtějí snížení hladiny Orlíku (zdroj: ČT24)

Obce nad Orlickou přehradou se bojí sucha, obce pod ní povodní. Povodí Vltavy chce změnit na Orlíku manipulační řád a snížit výšku hladiny, kterou bude udržovat. S jihočeskými obcemi se vodohospodáři dohodli na kompromisním snížení o 1,3 metru. Středočeské obce by ale chtěly, aby se retenční prostor nádrže zvětšil ještě výrazněji. Konečné slovo přitom nebude mít Povodí Vltavy, nýbrž Středočeský kraj.

Letošní sucho ukázalo, jak by život kolem Orlické přehrady v případě razantního snížení hladiny vypadal – k bahnitým břehům se nestahují ani turisté, což škodí místním podnikatelům, a předevšímhrozí vysychání studen, čeho se bojí obyvatelé. „Máme celou obec na studnách. Nemáme obecní vodovod,“ poukázala přitom starostka Olešné Miloslava Brožková. Ani po vydatných deštích na konci srpna a deštivém začátku října přitom ještě není hladina Vltavy na obvyklé úrovni.

Vodohospodáři již rok připravují změnu manipulačního řádu, po které by se již Orlík na původní úroveň nenaplnil. Důvodem je především lepší povodňová ochrana obcí pod přehradou. Vzniklo několik návrhů, po jednání s jihočeskými obcemi přistoupilo Povodí Vltavy na nejmírnější z nich, takže by se měla hladina snížit o 1,3 metru. „Kdybychom navrhovali cokoli jiného, došlo by k situaci, kdy by nebyly naplňovány platné účely Vltavské kaskády. To si nemůžeme dovolit,“ podotkl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Příslušný úřad, kterým je středočeský krajský úřad, vodohospodářům manipulační řád schválil. Vzápětí ale přišlo odvolání. Na ministerstvo zemědělství se obrátily středočeské obce,  které se více než sucha bojí povodní.

Jejich požadavek na výraznější pokles hladiny ale děsí jihočeské starosty. Ti předpokládají, že pokud ministerstvo rozhodnutí zruší, kraj tentokrát přistoupí na požadavky „svých“ obcí a jihočeské námitky nevezme v úvahu. „Přijde mě logické, abychom do toho měli mluvit všichni,“ poznamenala Miloslava Brožková. Pokud středočeské obce prosadí svou, zřejmě se tedy spor znovu vrátí na ministerstvo.

Povodí Vltavy přišlo s myšlenkou na zvětšení retenční kapacity Orlické přehrady již loni na podzim, tedy v době, kdy ještě nikdo neočekával, jak suchý bude rok 2015. Kapacita nádrže by se měla zvýšit o třetinu a ochránit města na dolní Vltavě až před dvacetiletou vodou namísto nynější desetileté.