V Pardubicích se už 7 let soudí v provizoriu

Pardubice – Zaměstnanci Krajského soudu Hradce Králové na pobočce v Pardubicích pracují už sedm let v nevyhovujícím provizoriu. Pronájem přitom přijde stát každý měsíc na 600 tisíc korun. „V současné době už prostory nestačí potřebám pobočky. My jsme se samozřejmě také rozšířili, pokud jde o agendu, kterou vyřizujeme. A rozšířili jsme se o počet zaměstnanců,“ vysvětluje Milan Špryňar, soudce pověřený řízením pobočky krajského soudu.

Do budovy na pardubické Sukově třídě se pobočka krajského soudu stěhovala v roce 2003. Původně se mělo jednat pouze o provizorium. Nyní se zdá, že v nevyhovujících prostorách pobočka zůstane ještě několik dalších let.

Krajský soud usiloval o vojenský areál v Pardubicích. Ten je ale zatížen spory o vlastnictví. O navrácení budov totiž začal usilovat magistrát. Což se krajskému úřadu nelíbí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Město připravuje materiál, kde chce krajskému soudu nabídnout možnost pozemku na Masarykově náměstí poblíž obchodního centra,“ říká radní Pardubic Štěpánka Fraňková.

Ministerstvo zjišťuje své možnosti

Otázkou je, zda by ministerstvo spravedlnosti na stavbu nové pobočky vůbec mělo peníze. „Ministerstvo spravedlnosti v současnosti zjišťuje své rozpočtové možnosti. A podle nich se bude rozhodovat,“ informuje mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Pro představu: justiční palác v Brně přišel ministerstvo spravedlnosti, podle Nejvyššího kontrolního úřadu, na více než dvě miliardy korun. Výstavba nové budovy soudu v Pardubicích by prý ale spolkla osmkrát méně.