Místo strženého mostu má Purkarec přívoz

Hluboká nad Vltavou – Dlouhá desetiletí chtěli obyvatelé Purkarce u Hluboké nad Vltavou náhradu strženého mostu, až se dočkali přívozu. Starý purkarecký most byl stržen spolu s částí domů, když vznikala Hněvkovická přehrada, která zásobuje temelínskou elektrárnu. Díky přívozu se podařilo levně obnovit spojení Purkarce s rekreační oblastí na pravém vltavském břehu a s nedalekým Kostelcem. K užitku je nejenom místním, ale také cykloturistům.

Do roku 1989 spojovala oba břehy dřevěná lávka. Po jejím stržení před napouštěním Hněvkovické přehrady se prodloužila cesta z Purkarce do Kostelce o deset kilometrů na hráz nebo k nejbližšímu mostu. Přívoz, který více než po dvaceti letech lávku nahradil, jezdí zdarma a bez jízdního řádu. Převozník vyjede na zavolání bez ohledu na to, na kterém břehu cestující čeká.

Zatím jezdí přes Vltavu člun pro pět kol a šest lidí. Příští rok se má v Purkarci objevit nová, větší loď, v případě velkého návalu se bude opakovaně vracet. „Máme tady připravené tři kapitány, kteří jsou na telefonu,“ upozornil převozník Miroslav Křížek.

Opětovné spojení obou břehů prosadili místní především kvůli vzájemnému odcizení. „Ukázalo se na veřejných schůzích, že mladí lidé z obou vesnic už se vlastně neznají, protože k sobě nemohou,“ zdůraznil Tomáš Jirsa, starosta Hluboké nad Vltavou, jejímiž místními částmi Purkarec i Kostelec jsou.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)