Provoz Ruzyně přerušil na pár minut požár letadla

Praha – Na ruzyňském letišti večer v jednom z hangárů shořelo letadlo. Stroj typu ATR 42, který je jedním z nejmenších ve flotile společnosti ČSA, byl požárem zcela zničen, zraněn byl jeden člověk. Provoz letiště byl kolem půl desáté večerní asi na deset minut přerušen, zásah hasičů ovšem trval dvě hodiny. Škoda dosáhla asi 200 milionů.

„Hořet začalo po 21:00 v hangáru F, který patří společnosti ČSA Technics,“ konstatovala mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Podle svědků se před požárem z hangáru ozvaly exploze a začal stoupat hustý dým.

Na ruzyňském letišti se v hangáru F stroje parkují či opravují. V nájmu ji má společnost ČSA Technics. Zásah hasičů na místě trval zhruba dvě hodiny. Kromě letištního sboru byli na místě i pražští hasiči, podle jejich mluvčí ale pouze pomáhali s odvětráváním objektu.

Na ruzyňském letišti hořelo malé letadlo (zdroj: ČT24)

Během třiceti minut shořelo letadlo typu ATR 42. „Příčina požáru bude samozřejmě důkladně prošetřena,“ poznamenal mluvčí ČSA Hana Hejsková. Podle informací hasičů shořel letoun ATR 42 ČSA imatrikulace OK-KFM, což je stroj, který transportoval gorilu Moju z pražské zoo do Španělska. Společnost má těchto letadel ještě šest, užívají je od roku 2004.

Celkovou škodu odhadují ČSA na 200 milionů. Při incidentu se navíc zranil jeden z pracovníků. Podle mluvčí záchranky Jiřiny Ernestové měl popálené předloktí, byl proto převezen do vinohradské nemocnice. Oheň likvidovalo 19 jednotek letištních hasičů, na pomoc jim přijeli jejich pražští kolegové.

  • Požár v ruzyňském hangáru zdroj: Požáry.cz
  • Kompletně shořelé letadlo ATR 42 zdroj: Požáry.cz

Výbuch a následný požár poškodil ještě vedle stojící letoun stejného typu. České aerolinie nechtějí upřesnit, kolik lidí bylo v době výbuchu v hangáru, ani další podrobnosti. Podle všeho ale nešlo o výbuch letecké nádrže. „To by určitě bylo horší. Pokud se takové množství rozleje po hangáru, asi by nebylo poškozeno jen jedno sousedící palivo,“ odhadl letecký publicista Martin Velek. Příčinou mohl být i obyčejný nedopalek, který mohl zapálit například nádoby s hořlavými čistidly. Ruzyňské letiště zatím odmítá o příčinách spekulovat.

ATR 42 je dvoumotorový turbovrtulový dopravní letoun určený pro kratší regionální tratě. Dlouhý je téměř 23 metrů, rozpětí má necelých 26 metrů. Maximální přepravní kapacita je 50 lidí. Nový stroj vyjde na více než 250 milionů korun.

Vydáno pod