Pražskou trávu spásají i krávy, vrátily se po 50 letech

Praha – Potkat na špatně dostupných místech pražských strání stáda ovcí a koz je běžná věc. Letos ovšem jejich stáda rozšířily i krávy, které se v Praze naposled pohybovaly před půlstoletím. Stádo přijelo v úterý z Žatce. Pro pastvu dobytka vybrali ochranáři přírody rezervaci Hrnčířské louky na jihu metropole. Pastva by měla pomoci s rekultivací travin a návratem původních rostlin.

Úkolem pěti žateckých jalovic není pouze přirozené „kosení“ trávy na pražských loukách. Právě krávy si ochranáři vyžádali především kvůli jejich rozměrům. Zvířata se na některých vlhčích místech boří. „Pastva hovězím dobytkem má poměrně pozitivní vliv na některé prstnatce, suchopýry nebo další rostliny, které vyžadují rozrušování travního drnu,“ vysvětlil Jiří Rom z pražského magistrátu.

Že je jalovic na Hrnčířských loukách pouze pět, rozhodli magistrátní úředníci, aby město ušetřilo. Pastva je totiž dražší než obvyklé kosení. Navíc musí na malé stádo neustále dohlížet pastevci, kteří zvířata hlídají před zloději.

Pro žateckou farmu, která krávy do metropole půjčila, je výlet svěřenkyň velmi zajímavý. „Je to kategorie, která se v tuto dobu nedojí a může potom dělat takové věci,“ poukázal farmář Jan Hála.

Jalovice budou na Hrnčířských lukách až do konce srpna. Příští rok magistrát možná počet lokalit s řízenou pastvou ještě rozšíří. O pastvu krav má zájem i sdružení Tarrouca, které provádí pastvu u nedalekého Milíčovského lesa.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)